Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | UNIVERSITAS |
Rok wyd.: | 2014 |
Oprawa: | miękka |
Ilość stron: | 400 s. |
Wymiar: | 140x205 mm |
EAN: | 9788324223787 |
ISBN: | 978-83-2422-378-7 |
Data: | 2014-04-28 |
Opis książki:
Książka opowiada o meksykańskiej historii z perspektywy kulinarnej, ponieważ gastronomia to jedna z najbardziej charakterystycznych cech kultury Meksyku i zwierciadło jego historii. Meksyk to kraj różnorodny zarówno geograficznie - pustynie, doliny, lasy, selwy, góry i wybrzeża - jak i etnicznie; to tej różnorodności zawdzięcza swe kulinarne bogactwo. Dawne cywilizacje osiadłe na terenach dzisiejszego Meksyku udomowiły indyka, podjęły uprawy wielu gatunków roślin, takich jak kukurydza, pomidor, fasola, chili, dynia, orzeszki ziemne, awokado, kakao, wanilia, które dziś goszczą na stołach całego świata. W wyniku hiszpańskiej konkwisty meksykańska kuchnia wzbogaciła się o elementy europejskie i nadal, nie tracąc swego charakteru, czerpie inspiracje z całego świata.
Książka "Meksyk od kuchni. Od Azteków do Adelity" - Susana Osorio-Mrożek - oprawa miękka - Wydawnictwo UNIVERSITAS. Książka posiada 400 stron i została wydana w 2014 r.