Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | UNIVERSITAS |
Oprawa: | miękka |
Ilość stron: | 200 s. |
Wymiar: | 148x210 mm |
EAN: | 9788370527860 |
ISBN: | 83-7052-786-8 |
Data: | 2001-01-09 |
Cena wydawcy: 12.00 złpozycja niedostępna
×
Opis książki:
W tej książce opowiadamy o gastronomii meksykańskiej w wymiarze historycznym. O tym, jakie są specyficzne cechy kuchni meksykańskiej. O geografii Meksyku i jego rdzennych surowcach. O tym, jak żyli mieszkańcy wielkich metropolii prehiszpańskich i jaki wpływ miała konkwista hiszpańska na ich kuchnię. Trudno sobie wyobrazić kuchnię europejską bez pomidorów, czekolady i wanilii, albo kuchni arabskiej i wschodniej bez chili i orzeszków ziemnych. Kukurydza, fasola, dynia, awokado, pinia, guajawa i indyk, wszystkie pochodzenia meksykańskiego, są spożywane na całym świecie.
Książka "Meksyk od kuchni. Książka niekucharska" - Susana Osorio-Mrożek - oprawa miękka - Wydawnictwo UNIVERSITAS.