pokaz koszyk
rozwiń menu
tylko:  
Tytuł książki:

Meksyk od kuchni. Książka niekucharska

Autor książki:

Susana Osorio-Mrożek

Dane szczegółowe:
Wydawca: UNIVERSITAS
Oprawa: miękka
Ilość stron: 200 s.
Wymiar: 148x210 mm
EAN: 9788370527860
ISBN: 83-7052-786-8
Data:2001-01-09
Cena wydawcy: 12.00 złpozycja niedostępna

Opis książki:

W tej książce opowiadamy o gastronomii meksykańskiej w wymiarze historycznym. O tym, jakie są specyficzne cechy kuchni meksykańskiej. O geografii Meksyku i jego rdzennych surowcach. O tym, jak żyli mieszkańcy wielkich metropolii prehiszpańskich i jaki wpływ miała konkwista hiszpańska na ich kuchnię. Trudno sobie wyobrazić kuchnię europejską bez pomidorów, czekolady i wanilii, albo kuchni arabskiej i wschodniej bez chili i orzeszków ziemnych. Kukurydza, fasola, dynia, awokado, pinia, guajawa i indyk, wszystkie pochodzenia meksykańskiego, są spożywane na całym świecie.

Książka "Meksyk od kuchni. Książka niekucharska" - Susana Osorio-Mrożek - oprawa miękka - Wydawnictwo UNIVERSITAS.