Media Aeva Dulcia. Analiza produkcji i konsumpcji słodyczy w Koronie Aragonii w XIV i XV w.
Rafał Hryszko
Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | Historia Iagellonica |
Rok wyd.: | 2013 |
Oprawa: | twarda |
Ilość stron: | 316 s. |
Wymiar: | 165x245 mm |
EAN: | 9788362261697 |
ISBN: | 978-83-6226-169-7 |
Data: | 2014-03-20 |
Opis książki:
U schyłku wieków średnich daje się zauważyć istotna zmiana w podejściu do spożywania konfitur, owoców kandyzowanych, nugatów i wszelkiego rodzaju draży, uznawanych dotąd za produkty aptekarskie. Zdaniem włoskiego lekarza Maino de Maineri, żyjącego na przełomie XIII i XIV w., słodkie lekarstwa były już wówczas nadużywane przez ludzi zdrowych, którzy przyjmowali je nie z potrzeby terapeutycznej, lecz czystego łakomstwa. Proces ten zainicjowany został w kręgu cywilizacji muzułmańskiej, a następnie przejęty przez kraje kultury łacińskiego Zachodu. Jednym z nich była Korona Aragonii, z dominującym pierwiastkiem katalońskim.
Książka "Media Aeva Dulcia. Analiza produkcji i konsumpcji słodyczy w Koronie Aragonii w XIV i XV w." - Rafał Hryszko - oprawa twarda - Wydawnictwo Historia Iagellonica. Książka posiada 316 stron i została wydana w 2013 r.