Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | EDIPRESSE POLSKA |
Rok wyd.: | 2019 |
Oprawa: | miękka |
Ilość stron: | 352 s. |
Wymiar: | 165x240 mm |
EAN: | 9788381640398 |
ISBN: | 978-83-8164-039-8 |
Data: | 2019-10-04 |
Opis książki:
Kulinarna wyprawa dookoła świata z makaronem w roli głównej. Od Makaronu Długowieczności podawanego w Chinach podczas urodzin i obchodów Nowego Roku, przez indonezyjską kokosową zupę laksa z makaronem i cejloński deser z makaronem i lodami, aż po słynne tajskie pad thai (smażony makaron ryżowy) i tybetańską zupę thukpa z ręcznie robionymi kluskami.
Makaron towarzyszy ludziom od ponad 4000 lat. Istnieją dziesiątki odmian makaronu w zależności od mąki, z której został zrobiony, kształtu, długości i metody wykonania.
Makaron pojawia się też na pograniczu kuchni i pop kultury - żeby wspomnieć choćby słynny włoski western spaghetti, czy jedną z najbardziej znanych scen filmowych, w której dwa zakochane psy jedzą makaron z jednego talerza. W książce pojawia się też Latający Potwór Spaghetti - bóstwo religii wyznawanej przez pastafarian.
W książce oprócz opowieści ze świata znajduje się też ponad 70 łatwych do przyrządzenia autorskich przepisów na potrawy z makaronu.
Książka "Makarony świata" - Beata Pawlikowska - oprawa miękka - Wydawnictwo EDIPRESSE POLSKA. Książka posiada 352 stron i została wydana w 2019 r.