Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | Olesiejuk |
Rok wyd.: | 2013 |
Oprawa: | twarda |
Ilość stron: | 128 s. |
Wymiar: | 150x235 mm |
EAN: | 9788327406620 |
ISBN: | 978-83-274-0662-0 |
Data: | 2013-10-16 |
Opis książki:
Długa i fascynująca historia makaronu pozostawiła ślady na całym terytorium Włoch. Pierwsze wzmianki o nim sięgają czasów Etrusków i Rzymian. W średniowiecznych zapisach pojawiają się informacje o suszonym makaronie na Sycylii. I dalej od czasów renesansu dokumenty prowadzą nas od narodzin pierwszych wytwórni makaronu w Ligurii i Neapolu poprzez liczne transformacje wzajemnie wpływających na siebie technologii produkcji i wymogów smakowych aż po ich stan obecny. Historia makaronu we Włoszech jest silnie związana z firm Barilla i jej rodziną założycielską. Już w dokumentach z roku 1553 wspomniany jest Ovidius Barilla zwany Mistrzem białej sztuki z miasta Parma. Przekazywał on swoją wiedzę z pokolenia na pokolenie aż do Pietro Barilla Seniora który w roku 1877 założył sklep z pieczywem i makaronem przy Strada Maestra di San Michele. Sklep ten stał się zalążkiem obecnego przedsiębiorstwa Barilla lidera wśród włoskich producentów makaronu i ambasadora włoskiej sztuki kulinarnej w ponad 100 krajach. Ta książka jest zbiorem najważniejszych tradycyjnych przepisów które Academia Barilla popularyzuje na całym świecie.
Książka "Makarony. 50 łatwych przepisów" - Mariagrazia Villa, Mario Grazia - oprawa twarda - Wydawnictwo Olesiejuk. Książka posiada 128 stron i została wydana w 2013 r.