Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | Wiedza i Życie |
Oprawa: | twarda |
Ilość stron: | 71 s. |
Wymiar: | 130x180 mm |
EAN: | 9788371849459 |
ISBN: | 83-7184-945-1 |
Data: | 2004-10-15 |
Cena wydawcy: 11.00 złpozycja niedostępna
×
Opis książki:
Wiedza i doświadczenie w pigułce Rady ekspertów w przystępnej formie i za przystępną cenę Podstawowe informacje o przetworach z owoców w 101 poradach Szybka odpowiedź na wszystkie pytania
Książka "Makaron. Potrawy włoskie" - Anne Willan - oprawa twarda - Wydawnictwo Wiedza i Życie.
Spis treści:
JAKI MAKARON
Wartość kaloryczna
Makaron suszony czy świeży
Świeże produkty
Suchy makaron
Długi makaron
Krótki makaron
Ciasto - zastosowanie
Drobny makaron do zup
Makaron azjatycki
Dobieranie sosu do makaronu
PODSTAWOWE PRODUKTY
Jaka mąka
Jaja
Oliwa z oliwek
Zioła
Przyprawy
Czosnek i cebula
Pomidory
Oliwki i kapary
Szpinak
Orzeszki pinii
Ocet balsamiczny
Szynka i boczek
Sery
DOMOWY MAKARON
Ciasto na makaron
Wyrabianie ciasta w robocie
Dodatki smakowe
Zabarwianie ciasta
Wałek do ciasta
Wałkowanie ręczne
Wałkowanie w maszynce
Podsuszanie ciasta
KROJENIE I NADZIEWANIE CIASTA
Krojenie w maszynce
Narzędzia do krojenia
Ręczne krojenie na wstążki
Krojenie na prostokąty
Nadziewanie
Lepienie
Nadziewanie płatów ciasta
GOTOWANIE I PODAWANIE MAKARONU
Porcje
Garnki
Ilość wody
Gotowanie wody
Gotowanie makaronu
Ugotowany?
Odcedzanie
Podawanie
Mieszanie z sosem
Smażenie na patelni
Smażenie w głębokim tłuszczu
Zapobieganie przywieraniu
Zapiekanie
Parmezan
Gamirowanie potraw
Jak jeść długi makaron
ZUPY I SAŁATKI 2 MAKARONEM
Minestrone
Zupa jarzynowa z wermiszelem
Świderki z sosem pesto
Sałatka makaronowa na gorąco
Sałatka nicejska z tuńczykiem
Sałatka azjatycka
SOSY DO MAKARONU
Sos beszamelowy
Sos pomidorowy
Sos pesto
Zamrażanie sosu pesto
Carbonara
Podawanie sosu carbonara
Kremik
Sos serowy
Sos z owocami morza
Sos pomidorowy z bazylią
Sos pomidorowy z oliwkami
Pikantny sos pomidorowy
Sos primavera
Sos boloński
Sos maślano-śmietankowy
Biały sos z małżami
Czerwony sos z małżami
Oliwa z czosnkiem
Sos z trzech serów
Wybór sera
NADZIEWANIE CIASTA l ZAPIEKANIE POTRAW
Nadzienie mięsne
Nadzienie serowe
Roladki szpinakowe
Tortellini z serem i łososiem
Udane tortellini
Lasagne z bakłażanami w sosie serowym
Lasagne po bolońsku
Zapiekanka włoska
Ravioli z serem
Zamrażanie przed ugotowaniem
Cannelloni z kurczakiem i serem
Makaron zapiekany z klopsikami
Pierożki chińskie z sosem cytrynowym
PRZECHOWYWANIE I ODGRZEWANIE MAKARONU
Przechowywanie suszonego makaroni
Przechowywanie świeżych pierożków
Przechowywanie sałatek
Zamrażanie
Rozmrażanie
Przechowywanie
Odgrzewanie
Wartość kaloryczna
Makaron suszony czy świeży
Świeże produkty
Suchy makaron
Długi makaron
Krótki makaron
Ciasto - zastosowanie
Drobny makaron do zup
Makaron azjatycki
Dobieranie sosu do makaronu
PODSTAWOWE PRODUKTY
Jaka mąka
Jaja
Oliwa z oliwek
Zioła
Przyprawy
Czosnek i cebula
Pomidory
Oliwki i kapary
Szpinak
Orzeszki pinii
Ocet balsamiczny
Szynka i boczek
Sery
DOMOWY MAKARON
Ciasto na makaron
Wyrabianie ciasta w robocie
Dodatki smakowe
Zabarwianie ciasta
Wałek do ciasta
Wałkowanie ręczne
Wałkowanie w maszynce
Podsuszanie ciasta
KROJENIE I NADZIEWANIE CIASTA
Krojenie w maszynce
Narzędzia do krojenia
Ręczne krojenie na wstążki
Krojenie na prostokąty
Nadziewanie
Lepienie
Nadziewanie płatów ciasta
GOTOWANIE I PODAWANIE MAKARONU
Porcje
Garnki
Ilość wody
Gotowanie wody
Gotowanie makaronu
Ugotowany?
Odcedzanie
Podawanie
Mieszanie z sosem
Smażenie na patelni
Smażenie w głębokim tłuszczu
Zapobieganie przywieraniu
Zapiekanie
Parmezan
Gamirowanie potraw
Jak jeść długi makaron
ZUPY I SAŁATKI 2 MAKARONEM
Minestrone
Zupa jarzynowa z wermiszelem
Świderki z sosem pesto
Sałatka makaronowa na gorąco
Sałatka nicejska z tuńczykiem
Sałatka azjatycka
SOSY DO MAKARONU
Sos beszamelowy
Sos pomidorowy
Sos pesto
Zamrażanie sosu pesto
Carbonara
Podawanie sosu carbonara
Kremik
Sos serowy
Sos z owocami morza
Sos pomidorowy z bazylią
Sos pomidorowy z oliwkami
Pikantny sos pomidorowy
Sos primavera
Sos boloński
Sos maślano-śmietankowy
Biały sos z małżami
Czerwony sos z małżami
Oliwa z czosnkiem
Sos z trzech serów
Wybór sera
NADZIEWANIE CIASTA l ZAPIEKANIE POTRAW
Nadzienie mięsne
Nadzienie serowe
Roladki szpinakowe
Tortellini z serem i łososiem
Udane tortellini
Lasagne z bakłażanami w sosie serowym
Lasagne po bolońsku
Zapiekanka włoska
Ravioli z serem
Zamrażanie przed ugotowaniem
Cannelloni z kurczakiem i serem
Makaron zapiekany z klopsikami
Pierożki chińskie z sosem cytrynowym
PRZECHOWYWANIE I ODGRZEWANIE MAKARONU
Przechowywanie suszonego makaroni
Przechowywanie świeżych pierożków
Przechowywanie sałatek
Zamrażanie
Rozmrażanie
Przechowywanie
Odgrzewanie