pokaz koszyk
rozwiń menu
tylko:  
Tytuł książki:

Makaron. Potrawy włoskie

Autor książki:

Anne Willan

Dane szczegółowe:
Wydawca: Wiedza i Życie
Oprawa: twarda
Ilość stron: 71 s.
Wymiar: 130x180 mm
EAN: 9788371849459
ISBN: 83-7184-945-1
Data: 2004-10-15
Cena wydawcy: 11.00 złpozycja niedostępna

Opis książki:

Wiedza i doświadczenie w pigułce Rady ekspertów w przystępnej formie i za przystępną cenę Podstawowe informacje o przetworach z owoców w 101 poradach Szybka odpowiedź na wszystkie pytania

Książka "Makaron. Potrawy włoskie" - Anne Willan - oprawa twarda - Wydawnictwo Wiedza i Życie.

Spis treści:

JAKI MAKARON

Wartość kaloryczna
Makaron suszony czy świeży
Świeże produkty
Suchy makaron
Długi makaron
Krótki makaron
Ciasto - zastosowanie
Drobny makaron do zup
Makaron azjatycki
Dobieranie sosu do makaronu

PODSTAWOWE PRODUKTY

Jaka mąka
Jaja
Oliwa z oliwek
Zioła
Przyprawy
Czosnek i cebula
Pomidory
Oliwki i kapary
Szpinak
Orzeszki pinii
Ocet balsamiczny
Szynka i boczek
Sery

DOMOWY MAKARON

Ciasto na makaron
Wyrabianie ciasta w robocie
Dodatki smakowe
Zabarwianie ciasta
Wałek do ciasta
Wałkowanie ręczne
Wałkowanie w maszynce
Podsuszanie ciasta

KROJENIE I NADZIEWANIE CIASTA



Krojenie w maszynce
Narzędzia do krojenia
Ręczne krojenie na wstążki
Krojenie na prostokąty
Nadziewanie
Lepienie
Nadziewanie płatów ciasta

GOTOWANIE I PODAWANIE MAKARONU

Porcje
Garnki
Ilość wody
Gotowanie wody
Gotowanie makaronu
Ugotowany?
Odcedzanie
Podawanie
Mieszanie z sosem
Smażenie na patelni
Smażenie w głębokim tłuszczu
Zapobieganie przywieraniu
Zapiekanie
Parmezan
Gamirowanie potraw
Jak jeść długi makaron

ZUPY I SAŁATKI 2 MAKARONEM

Minestrone
Zupa jarzynowa z wermiszelem
Świderki z sosem pesto
Sałatka makaronowa na gorąco
Sałatka nicejska z tuńczykiem
Sałatka azjatycka

SOSY DO MAKARONU

Sos beszamelowy
Sos pomidorowy
Sos pesto
Zamrażanie sosu pesto
Carbonara
Podawanie sosu carbonara
Kremik
Sos serowy
Sos z owocami morza
Sos pomidorowy z bazylią
Sos pomidorowy z oliwkami
Pikantny sos pomidorowy
Sos primavera
Sos boloński
Sos maślano-śmietankowy
Biały sos z małżami
Czerwony sos z małżami
Oliwa z czosnkiem
Sos z trzech serów
Wybór sera

NADZIEWANIE CIASTA l ZAPIEKANIE POTRAW

Nadzienie mięsne
Nadzienie serowe
Roladki szpinakowe
Tortellini z serem i łososiem
Udane tortellini
Lasagne z bakłażanami w sosie serowym
Lasagne po bolońsku
Zapiekanka włoska
Ravioli z serem
Zamrażanie przed ugotowaniem
Cannelloni z kurczakiem i serem
Makaron zapiekany z klopsikami
Pierożki chińskie z sosem cytrynowym

PRZECHOWYWANIE I ODGRZEWANIE MAKARONU

Przechowywanie suszonego makaroni
Przechowywanie świeżych pierożków
Przechowywanie sałatek
Zamrażanie
Rozmrażanie
Przechowywanie
Odgrzewanie