Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | WAB |
Rok wyd.: | 2013 |
Oprawa: | miękka |
Ilość stron: | 328 s. |
Wymiar: | 190x190 mm |
EAN: | 9788377478103 |
ISBN: | 978-83-7747-810-3 |
Data: | 2013-07-11 |
Opis książki:
Jak przyrządzić sałatkę z ziemniaków którą zajadał się Ernest Hemingway gdy mieszkał w Paryżu Czy wiersz Cebula świadczy o wyjątkowej pozycji tego warzywa w jadłospisie naszej noblistki Wisławy Szymborskiej Co Antoni Czechow myślał o karasiu w śmietanie - daniu które zabiło Iwonę księżniczkę Burgunda z dramatu Witolda Gombrowicza Czym krzepiły się postacie biblijne i co oprócz sławnej magdalenki spożywali bohaterowie W poszukiwaniu straconego czasu Prousta Erudycja Bogusława Deptuły robi wrażenie. Ale Literatura od kuchni jest nie tylko zbiorem błyskotliwych felietonów na temat związków słowa pisanego z jedzeniem - to także swego rodzaju książka kucharska. Dowiemy się z niej w jakich proporcjach połączyć odpowiednie składniki aby poczuć się jak bohaterowie literackich arcydzieł. Czasem będą to potrawy prawdziwe czasem zupełnie fantastyczne jak niewiniątko w tarapatach misjonarz na dziko czy Syrena Południa w białym winie wszystkie trzy z powieści Rolanda Topora. Lektura obowiązkowa każdego smakosza. Palce lizać
Książka "Literatura od kuchni" - Bogusław Deptuła - oprawa miękka - Wydawnictwo WAB. Książka posiada 328 stron i została wydana w 2013 r.