Leksykon dziedzictwa kulinarnego Śląska
Lidia Przymuszała, Dorota Świtała-Trybek
Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | Wydawnictwo Uniwersytetu Opolskiego |
Rok wyd.: | 2021 |
Oprawa: | twarda |
Ilość stron: | 558 s. |
Wymiar: | 170x240 mm |
EAN: | 9788373959194 |
ISBN: | 978-83-7395-919-4 |
Data: | 2021-09-10 |
Opis książki:
Leksykon dziedzictwa kulinarnego Śląska to efekt wieloletniej współpracy obu autorek, reprezentujących różne dyscypliny naukowe. Stanowi rodzaj tematycznego słownika języka i kultury kulinarnej regionu, łącząc tym samym aspekt lingwistyczny i kulturoznawczy. To praca o charakterze interdyscyplinarnym, której zasadniczym celem jest zaprezentowanie bogactwa kulinariów w powiązaniu z tradycją i kulturą regionu. W leksykonie zarchiwizowano słownictwo kulinarne utrwalone w powszechnej świadomości Ślązaków, jak i to odchodzące do językowego lamusa. Trzon bazy źródłowej stanowią materiały zebrane przez autorki podczas badań terenowych prowadzonych w latach 2008-2020, którymi objęto 156 miejscowości (wiejskich, małomiasteczkowych, jak i wielkoprzemysłowych), w obrębie dwóch województw: śląskiego i opolskiego. Opracowanie liczy 974 hasła oraz 40 autorskich zdjęć, będących wzbogaceniem, a zarazem integralną częścią opracowania.
Publikacja jest adresowana nie tylko do badaczy wielu dyscyplin naukowych zajmujących się problematyką dziedzictwa kulturowego, ale także do szerokiego grona odbiorców, w tym do miłośników regionu zainteresowanych tradycjami kulinarnymi.
Książka "Leksykon dziedzictwa kulinarnego Śląska" - Lidia Przymuszała, Dorota Świtała-Trybek - oprawa twarda - Wydawnictwo Uniwersytetu Opolskiego. Książka posiada 558 stron i została wydana w 2021 r. Cena 65.98 zł. Zapraszamy na zakupy! Zapewniamy szybką realizację zamówienia.