pokaz koszyk
rozwiń menu
tylko:  
Tytuł książki:

Leksykon dziedzictwa kulinarnego Śląska

Dane szczegółowe:
Wydawca: Wydawnictwo Uniwersytetu Opolskiego
Rok wyd.: 2021
Oprawa: twarda
Ilość stron: 558 s.
Wymiar: 170x240 mm
EAN: 9788373959194
ISBN: 978-83-7395-919-4
Data: 2021-09-10
65.98 
pozycja dostępna Wyślemy w czasie: 24 h

Opis książki:

Leksykon dziedzictwa kulinarnego Śląska to efekt wieloletniej współpracy obu autorek, reprezentujących różne dyscypliny naukowe. Stanowi rodzaj tematycznego słownika języka i kultury kulinarnej regionu, łącząc tym samym aspekt lingwistyczny i kulturoznawczy. To praca o charakterze interdyscyplinarnym, której zasadniczym celem jest zaprezentowanie bogactwa kulinariów w powiązaniu z tradycją i kulturą regionu. W leksykonie zarchiwizowano słownictwo kulinarne utrwalone w powszechnej świadomości Ślązaków, jak i to odchodzące do językowego lamusa. Trzon bazy źródłowej stanowią materiały zebrane przez autorki podczas badań terenowych prowadzonych w latach 2008-2020, którymi objęto 156 miejscowości (wiejskich, małomiasteczkowych, jak i wielkoprzemysłowych), w obrębie dwóch województw: śląskiego i opolskiego. Opracowanie liczy 974 hasła oraz 40 autorskich zdjęć, będących wzbogaceniem, a zarazem integralną częścią opracowania.

Publikacja jest adresowana nie tylko do badaczy wielu dyscyplin naukowych zajmujących się problematyką dziedzictwa kulturowego, ale także do szerokiego grona odbiorców, w tym do miłośników regionu zainteresowanych tradycjami kulinarnymi.

Książka "Leksykon dziedzictwa kulinarnego Śląska" - Lidia Przymuszała, Dorota Świtała-Trybek - oprawa twarda - Wydawnictwo Uniwersytetu Opolskiego. Książka posiada 558 stron i została wydana w 2021 r. Cena 65.98 zł. Zapraszamy na zakupy! Zapewniamy szybką realizację zamówienia.