Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | Editions Spotkania |
Rok wyd.: | 2017 |
Oprawa: | miękka |
Ilość stron: | 144 s. |
Wymiar: | 180x240 mm |
EAN: | 9788379653607 |
ISBN: | 978-83-7965-360-7 |
Data: | 2017-11-15 |
Opis książki:
Fafernuchy, mędrzyki, zupa piwna, hreczuchy, rejbak, parzybroda, prażucha, makagigi to tylko niektóre z 39 tradycyjnych potraw kurpiowskich, których przepisy znajdzie czytelnik w najnowszej książce z serii "Polskie smaki Mikołaja Reya".
Mikołaj Rey podczas swoich gastronomicznych wędrówek dotarł na Kurpie dzięki pani Katarzynie Chętnik, wnuczce Adama Chętnika, etnografa związanego z Kurpiami.
Przepisy zawarte w tej książce to sposób na życie Kurpiów i tradycja smacznego jedzenia. Oprócz przepisów na kurpiowskie tradycyjne potrawy czytelnik znajdzie tu również opowieści Adama Chętnika związane z kurpiowskimi obyczajami, również kulinarnymi.
Adam Chętnik był Kurpiem, a jednocześnie jako etnograf prowadził zapiski z odwiedzin u gospodarzy. Pisał o tym, co widział, co jadał, co podawano i przy jakich obrzędowych okazjach. Był człowiekiem nieprzeciętnym, o wszechstronnych uzdolnieniach i szerokich zainteresowaniach: etnograf, muzealnik, działacz społeczny i polityczny. Z wielkim zamiłowaniem badał kulturę kurpiowską, napisał wiele książek poświęconych Kurpiom Puszczy Zielonej. Założył Skansen Kurpiowski w Nowogrodzie.
Książka "Kurpiowskie jadło i obyczaje" - Adam Chętnik, Katarzyna Chętnik - oprawa miękka - Wydawnictwo Editions Spotkania. Książka posiada 144 stron i została wydana w 2017 r.