Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego |
Rok wyd.: | 2016 |
Oprawa: | miękka |
Ilość stron: | 336 s. |
Wymiar: | 150x230 mm |
EAN: | 9788323340546 |
ISBN: | 978-83-2334-054-6 |
Data: | 2016-03-16 |
Opis książki:
Gary Paul Nabhan zabiera czytelnika w podróż w czasie i przestrzeni, pachnącą przyprawami, które sprzedawano i kupowano już kilka tysięcy lat temu. Podąża śladami kupieckich karawan wędrujących wzdłuż najważniejszych szlaków. Fascynująca historia handlu korzennego pomaga zrozumieć procesy globalizacji i życie codzienne ludzi żyjących z obrotu przyprawami i rozmaitymi wonnościami. Ogromnym walorem książki są także przepisy zachęcające do przyrządzenia potraw, których tradycja sięga kilku tysięcy lat. Kumin, kakao i karawana pokazuje historię ukrytą w szczypcie curry.
"Gary Nabhan to mistrz narracji o szerokim spojrzeniu, obejmującym wiele dyscyplin naukowych. Prezentuje barwne opowieści o postaciach historycznych oraz relacje z własnych podróży starożytnymi szlakami korzennymi, fascynujące obserwacje dotyczące międzykulturowych zależności między językami i smakami, a także refleksje nad wpływem, jaki handel korzenny wywarł na historię jego własnej rodziny".
Sandor Ellix Katz, autor The Art of Fermentation oraz Wild Fermentation
Książka "Kumin, kakao i karawana. Odyseja aromatyczna" - Paul Gary Nabhan - oprawa miękka - Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego. Książka posiada 336 stron i została wydana w 2016 r. Cena 41.12 zł. Zapraszamy na zakupy!