Kultury smaków
Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | Sonia Draga |
Rok wyd.: | 2018 |
Oprawa: | Blister |
Ilość stron: | 224 s. |
Wymiar: | 200x258 mm |
EAN: | 9788381107136 |
ISBN: | 978-83-8110-713-6 |
Data: | 2018-11-23 |
Opis książki:
"Przepiękna celebracja bogactwa smaków Ameryki". DAVID LEBOVITZ
Od początków swego istnienia Ameryka była prawdziwym tyglem kulturalnym. Przywożąc do Stanów Zjednoczonych swe nadzieje i marzenia, imigranci z całego świata dali tej ziemi niezwykle cenne podarunki: domowe przepisy, które zupełnie przeobraziły amerykańską kuchnię. Czym byłby Południowy Zachód bez pikantnych sosów z chili, Nowy Jork bez słynnych żydowskich delikatesów albo Luizjana bez kreolskich smaków gumbo i jambalayi? Dziś nie wyobrażamy już sobie Ameryki bez pizzy, pad thai, hummusu, hot dogów, sushi i strudla - a każde z tych dań zostało przywiezione przez imigrantów. Kultury smaków to kulinarna celebracja wielu grup etnicznych, które przyczyniły się do stworzenia amerykańskiej kultury jedzenia. Od przystawek, przez zupy i sałatki, aż do deserów - to książka kucharska pełna i znanych potraw, i zupełnie nowych aromatów, przygotowana przez najlepszych szefów kuchni wywodzących się ze wszystkich kontynentów.
Książka "Kultury smaków" - oprawa Blister - Wydawnictwo Sonia Draga. Książka posiada 224 stron i została wydana w 2018 r.