Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | SFINKS |
Rok wyd.: | 2013 |
Oprawa: | miękka |
Ilość stron: | 106 s. |
Wymiar: | 145x205 mm |
EAN: | 9788363624316 |
ISBN: | 978-83-6362-431-6 |
Data: | 2013-09-06 |
pozycja niedostępna
×
Opis książki:
Tarot jest jak księga tajemnic - odkrytych i nieodkrytych. To niewyczerpane źródło inspiracji dla wróżbitów, artystów, osób potrzebujących jego wsparcia i tych, którzy są po prostu ciekawi jego wiedzy. Rzeczywistość jawną i ukrytą można poznawać na wiele sposobów, by rzec najprościej: zmysłowo i pozazmysłowo. (?) Ale czy komuś przyszło na myśl poznawać Tarota zmysłem smaku i węchu, a czasem i dotyku? Joanna Bochaczek-Trąbska W książce znalazła się zwięźle opisana historia kart Tarota, który pojawił się w średniowiecznej europie. Symbolika tychże kart w formie, w jakiej znana jest obecnie kształtowała się w ciągu stuleci. Współcześnie powstaje wiele różnego rodzaju talii, które różnią się techniką wykonania, ekspresją, indywidualną interpretacją twórcy, transformacją i ekspozycją symboli. Na potrzeby tego opracowania autorka stworzyła satyryczne rysunki poszczególnych kart, a tym samym kulinarny zbiór wizerunków 22 Wielkich Arkanów. Każda z kart została również opisana, a opisy te stanowią poetyckie preludium do przepisów kulinarnych sprawdzonych przez pisarkę. W końcu gotowanie to sztuka, tak samo, jak właściwa komunikacja z kartami.Tajemnica kuchni tarotowej tkwi w jej prostocie - najlepszej jakości składniki, świeże przyprawy i minimum obróbki termicznej. Tak sztukę kulinarną, jak i Tarota należy zgłębić, by efekt był zadowalający. A potrawy, choć proste, są niezwykle smaczne.
Książka "Kulinarny Tarot" - Joanna Bochaczek-Trąbska - oprawa miękka - Wydawnictwo SFINKS. Książka posiada 106 stron i została wydana w 2013 r.