Kulinaria polskie
Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | Skarbnica Wiedzy |
Oprawa: | twarda |
Ilość stron: | 512 s. |
Wymiar: | 150x210 mm |
EAN: | 9788389420169 |
ISBN: | 83-89420-16-3 |
Data: | 2004-11-19 |
Opis książki:
Kolejna Książka Kucharska, pomyślicie drodzy Czytelnicy sięgając po tę książkę, a przecież napisano ich już tyle, więc po co następna Otóż każdy ma własne spojrzenie na gotowanie. Dla nas najważniejsze jest aby odżywiać się zdrowo, a gotowanie i jedzenie było prawdziwą przyjemnością. Pierwsze Książki Kucharskie pojawiły się pod koniec XVII wieku i były to głównie tłumaczenia z języka francuskiego. Niestety, nie zdradzały one do końca tajników gotowania, bardzo często nie podawały proporcji składników, czasu gotowania i szczegółów przygotowania potrawy. W naszej Książce Kucharskiej znajdziecie Państwo przepisy na dania smaczne i zdrowe. Przedstawiamy tu potrawy na każdą okazję: uroczysty obiad, wystawną kolację czy spotkanie towarzyskie. Są wśród nich dania tradycyjne oraz przepisy wykorzystujące produkty, które pojawiły się na naszym kulinarnym rynku niedawno. Większość z nich jest przeznaczona dla czterech lub więcej osób. Oczywiście propor- cjonalnie zwiększając lub zmniejszając ilość składników można przygotować więcej lub mniej porcji. Przy każdym przepisie zamieściliśmy informację o czasie przygotowania potrawy. Jeżeli w przepisie jest mowa o wstawieniu przygotowanej potrawy do rozgrzanego piekarnika, należy pamiętać, aby włączyć go 15 minut przed pieczeniem. Jak z pewnością Państwo zauważycie, w przepisach nie zawsze podajemy dokładną ilość użytych przypraw. Czasem trzeba je dostosować zgodnie z własnym upodobaniem. Zachęcamy również Państwa do eksperymentowania w kuchni np.: zamiast majeranku i czosnku, tradycyjnie używanych do smarowania schabu przed pieczeniem, można z powodzeniem zastosować cząber. 2 zamieszczonych przez nas wskazówek możecie, ale nie musicie Państwo korzystać. Pamiętajmy, że należy gotować z wyobraźnią, kierować się niekiedy intuicją, biorąc pod uwagę indywidualne gusty domowników i gości.
Książka "Kulinaria polskie" - oprawa twarda - Wydawnictwo Skarbnica Wiedzy.