Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | Klub dla Ciebie |
Rok wyd.: | 2010 |
Oprawa: | twarda |
Ilość stron: | 80 s. |
Wymiar: | 175x245 mm |
EAN: | 9788325803551 |
ISBN: | 978-83-258-0355-1 |
Data: | 2010-10-11 |
Cena wydawcy: 29.90 złpozycja niedostępna
×
Opis książki:
Kuchnia mazurska mieści w sobie dwie różniące się nieco między sobą tradycje kulinarne warmińską i mazurską. Na Warmii chętnie jadano zupy fasolowe grochowe kapuśniaki na wędzonce. Na Mazurach z kolei często podawano żurek czerninę z podrobami oraz wszelkiego rodzaju zupy rybne. Potrawy kuchni mazurskiej są ściśle związane z porami roku wiosną spożywa się szczaw i pierwsze warzywa czyli wszystko to co można zebrać na łące i w ogrodzie. Jesienią i zimą dominuje dziczyzna i przechowywane w spiżarniach i piwnicach smakołyki, dżemy, powidła, suszone grzyby i jabłka.
Książka "Kuchnie regionalne. Mazury" - Magdalena Hańska - oprawa twarda - Wydawnictwo Klub dla Ciebie. Książka posiada 80 stron i została wydana w 2010 r.