pokaz koszyk
rozwiń menu
tylko:  
Tytuł książki:

Kuchnie regionalne. Mazury

Autor książki:

Magdalena Hańska

Dane szczegółowe:
Wydawca: Klub dla Ciebie
Rok wyd.: 2010
Oprawa: twarda
Ilość stron: 80 s.
Wymiar: 175x245 mm
EAN: 9788325803551
ISBN: 978-83-258-0355-1
Data: 2010-10-11
Cena wydawcy: 29.90 złpozycja niedostępna

Opis książki:

Kuchnia mazurska mieści w sobie dwie różniące się nieco między sobą tradycje kulinarne warmińską i mazurską. Na Warmii chętnie jadano zupy fasolowe grochowe kapuśniaki na wędzonce. Na Mazurach z kolei często podawano żurek czerninę z podrobami oraz wszelkiego rodzaju zupy rybne. Potrawy kuchni mazurskiej są ściśle związane z porami roku wiosną spożywa się szczaw i pierwsze warzywa czyli wszystko to co można zebrać na łące i w ogrodzie. Jesienią i zimą dominuje dziczyzna i przechowywane w spiżarniach i piwnicach smakołyki, dżemy, powidła, suszone grzyby i jabłka.

Książka "Kuchnie regionalne. Mazury" - Magdalena Hańska - oprawa twarda - Wydawnictwo Klub dla Ciebie. Książka posiada 80 stron i została wydana w 2010 r.