Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | Olesiejuk |
Rok wyd.: | 2011 |
Oprawa: | miękka |
Ilość stron: | 254 s. |
Wymiar: | 115x140 mm |
EAN: | 9788377089569 |
ISBN: | 978-83-7708-956-9 |
Data: | 2011-06-14 |
Opis książki:
Książka wprowadza w niezwykły świat kuchni żydowskiej. Kuchnia żydowska jest prawdopodobnie jedną z najciekawszych i najbardziej urozmaiconych na świecie. Wygnani przed wiekami z Palestyny Żydzi nie mieli ojczyzny wędrowali więc po świecie zapożyczając pomysły i składniki z miejscowych przepisów. Kierując się nakazem koszerności oraz zachowując tradycyjne zwyczaje świąteczne Żydzi wymyślali dania odpowiednie dla klimatu krajów w których się osiedlali. Zamieszczony zbiór 120 przepisów umożliwia przyrządzenie wspaniałych dań. Wszystkie opisy opracowane krok po kroku pomogą zwłaszcza mało wprawnym kucharzom w przygotowaniu danej potrawy. Profesjonalne rady i wskazówki oraz dołączone kolorowe zdjęcia ułatwią gotowanie.
Książka "Kuchnia żydowska. Z kuchennej półeczki" - Elizabeth Wolf-Cohen - oprawa miękka - Wydawnictwo Olesiejuk. Książka posiada 254 stron i została wydana w 2011 r.