Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | Bauer-Weltbild Media (KDC) |
Rok wyd.: | 2008 |
Oprawa: | twarda |
Ilość stron: | 168 s. |
Wymiar: | 220x290 mm |
EAN: | 9788325800031 |
ISBN: | 978-83-2580-003-1 |
Data: | 2009-02-10 |
Opis książki:
Autorka jest Żydówką urodzoną w Krakowie i Polsce zawdzięcza najlepsze wspomnienia o dzieciństwie i młodości. Książka jest swojego rodzaju hołdem dla Najbliższych, których już nie ma, i powinna się nazywać Krakowska kuchnia żydowska. Babcia autorki razem z mamą wprowadzały ją w świat tajemnic gotowania i niezwykłych smaków. I to właśnie im autorka pragnie wyrazić poprzez napisanie tej książki wdzięczność i szacunek. W książce znajdziemy opis wszystkich świąt żydowski ch oraz przepisy na związane z nimi tradycyjne potrawy, jak chały słodkie i wytrawne, kugel z makaronu, roladki z piersi kurzej czy nadziewana pierś indyczki. Jest tu także opis zasad koszerności potraw.
Książka "Kuchnia żydowska" - Tova Aran-Friedman - oprawa twarda - Wydawnictwo Bauer-Weltbild Media (KDC). Książka posiada 168 stron i została wydana w 2008 r.