Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | Rosner i Wspólnicy |
Rok wyd.: | 2004 |
Oprawa: | miękka |
Ilość stron: | 160 s. |
Wymiar: | 230x265 mm |
EAN: | 9788389217509 |
ISBN: | 83-89217-50-3 |
Data: | 2006-11-13 |
Cena wydawcy: 58.50 złpozycja niedostępna
×
Opis książki:
W książce znalazły się opowieści o dziewięciu rodzinach żydowskich z różnych stron świata. Każdej z tych opowieści towarzyszy jakiś domowy, tradycyjny przepis, na przykład na potrawy gotowane przez kubańskich Żydów z Miami czy polskich Żydów w Australii. Kuchnia żydowska to nie tylko jedzenie - to mapa przeszłości, opowieść o religii, historii, kulturze i życiu rodzinnym. To przejmowanie przez rozsianą po świecie żydowską diasporę kulinarnego kolorytu gospodarzy, zapożyczanie składników i dostosowywanie techniki do zasad kaszrutu. To przede wszystkim dbałość o tradycję. "Kuchnia żydowska" to niezapomniana podróż kulinarna - Clarissa Hyman jest wszak autorką książek kulinarnych i podróżniczych, związaną z redakcją "The Times" i "Food and Travel", laureatką prestiżowej nagrody Food Writer of the Year.
Książka "Kuchnia żydowska. Przepisy i opowieści z całego świata" - Clarissa Hyman - oprawa miękka - Wydawnictwo Rosner i Wspólnicy. Książka posiada 160 stron i została wydana w 2004 r.