pokaz koszyk
rozwiń menu
tylko:  
Tytuł książki:

Postcolonial Germany: Memories of Empire in a Decolonized Nation (Oxford Historical Monographs)

Dane szczegółowe:
Wydawca: Wydawnictwo Literackie, WL
Rok wyd.: 2007
Oprawa: twarda
Ilość stron: 172 s.
Wymiar: 170X245 mm
EAN: 9780198703464
ISBN: 978-83-0804-095-9
Data: 2007-09-27
Cena wydawcy: 29.90 złpozycja niedostępna

Opis książki:

Nie wszyscy wielbiciele Ani z Zielonego Wzgórza wiedzą, że jej autorka za życia była zarówno uznaną pisarką, jak i świetną kucharką. Jej zamiłowanie do kuchni i talenty kulinarne były słynne nie tylko wśród mieszkańców Wyspy Księcia Edwarda. Te niezwykłe zdolności rozwijała, przygotowując się do kolejnych przyjęć i gotując smakołyki dla najbliższych. A wciąż pogłębianą wiedzę wykorzystywała w swoich powieściach, opisując niezwykle obrazowo potrawy jakimi raczyli się bohaterowie.

Prowadzony osobiście przez Lucy Maud Montgomery i długo przechowywany przez jej rodzinę zeszyt z oryginalnymi recepturami, w końcu ujrzał światło dzienne. Wśród Przepisów ciotki Maud, autorki wyboru Elanie i Kelly Crawford, wyróżniły ulubione potrawy domowników, rarytasy podawane do popołudniowej herbatki i potrawy kojarzące się z dorastaniem na Zielonym Wzgórzu.

W tej niezwykłej książce, zilustrowanej rękopisami Lucy Maud Montgomery oraz archiwalnymi fotografiami rodzinnymi z okresu, kiedy mieszkała w Norval, w stanie Ontario, coś dla siebie znajdą zarówno wielbiciele dobrej kuchni, jak i miłośnicy powieści słynnej kanadyjskiej pisarki. Chcecie wiedzieć co jadła Ania Shirley? Zapytajcie "ciotki Maud”.

Książka "Postcolonial Germany: Memories of Empire in a Decolonized Nation (Oxford Historical Monographs)" - Elaine Crawford, Kelly Crawford - oprawa twarda - Wydawnictwo Literackie, WL. Książka posiada 172 stron i została wydana w 2007 r.