Postcolonial Germany: Memories of Empire in a Decolonized Nation (Oxford Historical Monographs)
Elaine Crawford, Kelly Crawford
Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | Wydawnictwo Literackie, WL |
Rok wyd.: | 2007 |
Oprawa: | twarda |
Ilość stron: | 172 s. |
Wymiar: | 170X245 mm |
EAN: | 9780198703464 |
ISBN: | 978-83-0804-095-9 |
Data: | 2007-09-27 |
Opis książki:
Nie wszyscy wielbiciele Ani z Zielonego Wzgórza wiedzą, że jej autorka za życia była zarówno uznaną pisarką, jak i świetną kucharką. Jej zamiłowanie do kuchni i talenty kulinarne były słynne nie tylko wśród mieszkańców Wyspy Księcia Edwarda. Te niezwykłe zdolności rozwijała, przygotowując się do kolejnych przyjęć i gotując smakołyki dla najbliższych. A wciąż pogłębianą wiedzę wykorzystywała w swoich powieściach, opisując niezwykle obrazowo potrawy jakimi raczyli się bohaterowie.
Prowadzony osobiście przez Lucy Maud Montgomery i długo przechowywany przez jej rodzinę zeszyt z oryginalnymi recepturami, w końcu ujrzał światło dzienne. Wśród Przepisów ciotki Maud, autorki wyboru Elanie i Kelly Crawford, wyróżniły ulubione potrawy domowników, rarytasy podawane do popołudniowej herbatki i potrawy kojarzące się z dorastaniem na Zielonym Wzgórzu.
W tej niezwykłej książce, zilustrowanej rękopisami Lucy Maud Montgomery oraz archiwalnymi fotografiami rodzinnymi z okresu, kiedy mieszkała w Norval, w stanie Ontario, coś dla siebie znajdą zarówno wielbiciele dobrej kuchni, jak i miłośnicy powieści słynnej kanadyjskiej pisarki. Chcecie wiedzieć co jadła Ania Shirley? Zapytajcie "ciotki Maud”.
Książka "Postcolonial Germany: Memories of Empire in a Decolonized Nation (Oxford Historical Monographs)" - Elaine Crawford, Kelly Crawford - oprawa twarda - Wydawnictwo Literackie, WL. Książka posiada 172 stron i została wydana w 2007 r.