Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | Twój Styl |
Rok wyd.: | 2005 |
Oprawa: | miękka |
Ilość stron: | 192 s. |
Wymiar: | 190x225 mm |
EAN: | 9788371634758 |
ISBN: | 83-7163-475-7 |
Data: | 2006-11-15 |
Opis książki:
Prawdziwa sztuka kulinarna jest jak poezja i muzyka, a przyprawy w niej to coś więcej niż ornament. Przeistaczają one potrawy uwypuklając smaki, wysubtelniając aromaty. Philippe Delacourcelle, poeta połączeń aromatycznych przedstawia oryginalną, jedyną w swoim rodzaju subtelną sztukę kulinarną, będącą dziełem umiaru i wrażliwości. Zastosowanie przypraw, indywidualnie lub w zestawach, nosi znamię jego głębokiej wiedzy i umiejętności. Propozycje autora są przemyślane, zainspirowane nowymi pomysłami. Jego kuchnia jest pomysłowa, subtelna, lekka i nastrojowa.
Rozmiłowany w swoim zawodzie szef kuchni, uzbrojony w kulinarną filozofię zebraną w licznych podróżach na Daleki Wschód, w swojej książce interpretuje od nowa klasyczne dania bogatej francuskiej tradycji gastronomicznej w prostych, ale godnych największych smakoszy przepisach. I tak aromat świeżej trawy cytrynowej miesza się przepysznie z zapachem gotowanej ryby, woń gałki muszkatołowej osadza delikatnie na risotcie z kasztanami i podgrzybkami, anyż gwiazdkowaty przekazuje swoją zmysłowość potrawce z jagnięcia, a czekoladowe akcenty knedelków harmonijnie komponują się z kwiatowymi tonami jaśminowej herbaty.
Philippe Delacourcelle, szef restauracji Le Clos Morillons w Paryżu w latach 1964 - 2001, czerpał swą inspirację ze sztuki kulinarnej dalekiej Azji, gdzie przebywał przez wiele lat. Ponadto pracował on z takimi mistrzami gastronomii jak Bernard Loiseau, a także w firmie Fauchon.
Książka "Kuchnia z bukietem przypraw" - Philippe Delacourcelle - oprawa miękka - Wydawnictwo Twój Styl. Książka posiada 192 stron i została wydana w 2005 r.