pokaz koszyk
rozwiń menu
tylko:  
Tytuł książki:

Kuchnia władzy

Dane szczegółowe:
Wydawca: Czytelnik
Rok wyd.: 2005
Oprawa: twarda
Ilość stron: 440 s.
Wymiar: 150x210 mm
EAN: 9788307030296
ISBN: 83-07-03029-3
Data: 2005-12-06
Cena wydawcy: 39.90 złpozycja niedostępna

Opis książki:

KSIĘGA PAMIĄTKOWA Z OKAZJI 70-TEJ ROCZNICY URODZIN ANDRZEJA GARLICKIEGO.

Andrzej Garlicki całe swoje życie zawodowe związany jest z Wydziałem Historycznym Uniwersytetu Warszwskiego, gdzie pracuje od 1956 r. Był dwukrotnie dziekanem, jest wieloletnim członkiem senatu UW. Należy do najbardziej płodnych historykow czasów najnowszych. Czytelnikom znany jest przede wszystkim jako biograf Józefa Pilsudskiego, w ostatnich latach także jako autor podręczników szkolnych. Wielu pamięta artykuły i felietony, publikowane m.in. w warszawskiej "Kulturze", w ostatnim dwudziestoleciu - w "Polityce". Pod jego kierunkiem powstało ponad dwieście prac magisterskich. Studenci nawet po latch wspominają jego wykłady, a członkowie Rady Wydziału i Senatu - równie niepowtarzalny styl wypowiedzi publicznych. Wychował tuzin doktorów. Sześciu spośród nich ma juz habilitację, trzech - tytuł profesora zwyczajnego.

Książka "Kuchnia władzy" - oprawa twarda - Wydawnictwo Czytelnik. Książka posiada 440 stron i została wydana w 2005 r.

Spis treści:

I. ZAMIAST WSTĘPU. PRZYJACIELE Z PIASKOWNICY, Z „POLITYKTI" I ZZA STOŁU
ANDRZEJ KRZYSZTOF WRÓBLEWSKJ, Historia nas dogania ... 7
DANIEL PASSENT, Galar ... 16
PIOTR ADAMCZEWSKI, Garlicki za stołem. Historia widelcem 0 pisana .. 27

II. WŁADZA, STOŁ, KUCHNIA. PRZYJACIELE SPOD ZNAKU KLIO
HIROSHI BANDO, Stosunki Japonia-Polska na tle polityki światowej w latach 1931-1945 . 37
WŁODZIMIERZ BORODZIEJ, Moskiewska kuchnia polskiej polityki zagranicznej i rok 1972 . 54
TADEUSZ CEGIELSKJ, Liberum conspiro? Masoneria polska - elity społeczne - państwo ... 69
ANDRZEJ FRISZKE, Adama Ciołkosza droga do Sejmu. Przykład awansu młodego działacza partyjnego w II Rzeczypospolitej 96
LESZEK JAŚKIEWICZ, Z zagadnień unifikacyjnej polityki caratu wobec „Kraju Zachodniego" ("Ziemie Zabrane") na przełomie XIX i XX wieku .. 120
JERZY KOCHANOWSKI, „Serdelki oczywiście zostają", czyli jeszcze jeden dowód na polityczną rolę kiełbasy (w 1956 r.) . 131
ZBIGNIEW LANDAU, Dymisja ministrów skarbu II Rzeczypospolitej ... 145
WŁODZIMIERZ LENGAUER, Eros i polityka w Atenach (IV wiek p.n.e.) .. 162
WOJCIECH MORAWSKJ, Gospodarka: instrukcja obsługi dla polityków. Czy politycy powinni wierzyć ekonomistom? 178
JERZY MYŚLIŃSKJ, Władze wobec humanistyki u zarania PRL i nieco później 188
MIROSŁAW NAGIELSKI, Wydatki na kuchnię JKMci Jana Kazimierza w latach 1651-1653 . 205
DARIA NAŁĘCZ, Archiwista-kustosz cyber przestrzeni 219
ANDRZEJ PACZKOWSKI, Opozycja w Polsce w latach 1982—1989 a upadek systemu komunistycznego ... 236
KRZYSZTOF POMiAN,Totalitaryzm, autorytaryzm, demokracja 272
SZYMON RUDNICKI, Żydzi a Józef Piłsudski .. 281
HENRYK SAMSONOWICZ, O znaczeniu i pojęciu stołu . 303
GRZEGORZ SOŁTYSIAK, System doradców politycznych generała Wojciecha Jaruzelskiego. Historia Zespołu Studiów i Analiz 1984-1990 310
JERZY TOMASZEWSKJ, Beck - Drymmer - Zarychta (w dyplomatycznej kuchni lat trzydziestych) ... 327
ROMUALD TURKOWSKI, Stefana Ignara wizja "samodzielności" Zjednoczonego Stronnictwa Ludowego w Polsce „po październikowej" (1956-1958). 339
WOJCIECH TYGIELSKI, "Do włoskiego bankietu na czczo nie usiędę". Dlaczego włoską kuchnię polubiliśmy dopiero w XX wieku? .. ..358
MICHAŁ TYMOWSKI, Łyżki władzy . . . 379
ROMAN WAPIŃSKI, Kontynuacje i zmiany. O przemianach obyczajowości politycznej w Polsce dwudziestolecia międzywojennego . 385
ANDRZEJ WYROBISZ, Sposób na rządzenie: donosy, nietolerancja, represje w państwach Europy wczesnonowożytnej (przykład Wenecji, Florencji i Hiszpanii) ... 392
MARIAN ZGÓRNIAK, Wojsko Polskie w pierwszych latach II Rzeczypospolitej (1918-1921) . 400
Bibliografia prac prof. dra. hab. Andrzeja Garlickiego (opr. BOGUSLAW KORZENIEWSKl) . 417