Kuchnia wielkich mistrzów Zakonu Krzyżackiego w Malborku
Bogdan Gałązka
Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | Multico |
Rok wyd.: | 2009 |
Oprawa: | twarda |
Ilość stron: | 120 s. |
EAN: | 9788370737948 |
ISBN: | 978-83-7073-794-8 |
Data: | 2009-06-23 |
Opis książki:
"Kuchnia wielkich mistrzów zakonu krzyżackiego na zamku w Malborku" - kulinarna podróż do czasów średniowiecza Kuchnia krzyżacka jest bogata, barwna i radosna. Łączy w sobie najlepsze kulinarne tradycje rycerskie i zakonne, dworskie i królewskie.
Garściami czerpie z kuchni środziemnomorskiej, arabskiej i środkowoeuropejskiej, mieszając egzotyczne smaki z fantazją i wyczuciem.
Tajemnice spiżarni malborskiego zamku odkrywa Bogdan Gałązka - mistrz patelni i rondla, poszukiwacz nowych smaków i aromatów, koneser przyjemności. W tej niezwykłej książce autor zebrał 50 średniowiecznych receptur na zupy, mięsa, ryby, owoce morza oraz desery i przełożył je na język współczesnej kuchni. Proponuje nam wykwintne dania na eleganckie przyjęcie oraz proste, smakowite potrawy na rodzinny obiad.
Oczaruj rodzinę i znajomych oryginalnym smakiem. Zostań mistrzem kuchni.
Książka "Kuchnia wielkich mistrzów Zakonu Krzyżackiego w Malborku" - Bogdan Gałązka - oprawa twarda - Wydawnictwo Multico. Książka posiada 120 stron i została wydana w 2009 r.