pokaz koszyk
rozwiń menu
tylko:  
Tytuł książki:

Kuchnia w PRL

Autor książki:

Grzegorz Piotrowski

(red.)
Dane szczegółowe:
Rok wyd.: 2024
Oprawa: miękka
Ilość stron: 292 s.
Wymiar: 17.5x22 mm
EAN: 9788366532205
ISBN: 978-83-66532-20-5
Data: 2024-11-08
35.75 
pozycja dostępna Wyślemy w czasie: 1-3 dni

Opis książki:

Władze robiły wszystko, by obywatele PRL przestali celebrować posiłki. Jedzenie miało jedynie zaspokoić potrzebę głodu i poprzez dostarczenie jak największej liczby kalorii – dać robotnikom siłę do pracy ku chwale nowej, ludowej ojczyzny. Na półkach sklepowych często brakowało owoców i warzyw innych niż ziemniaki. „Żelazna kurtyna” skutecznie odcięła nas od czerpania inspiracji kulinarnych z Zachodu, mogliśmy jedynie coś podpatrzeć u innych demoludów, które miały dostępny podobny zestaw składników. Zawrotną karierę w PRL zrobiło słowo „kombinować”: z powodu niedostatków na rynku spożywczym przygotowujący posiłki mieli ciężki orzech (nomen omen) do zgryzienia, gdy chciano zapewnić odpowiedni posiłek swojej rodzinie. Zatem kombinowano na wiele sposobów kuchni: hitem tamtych lat jest marcepan z fasoli, schabowy z mortadeli oczywiście niemającej nic wspólnego z włoską, czy parówki z nutrii. Te i inne smaczki z historii kulinarnej Polski Ludowej znajdą Państwo w książce Kuchnia (w) PRL.Kuchnia staropolska z czasów Gierka, sól na kartki i abstynencja do trzynastej. KUCHNIA W PRL - nie tylko wielbicieli kotletów jajecznych i parówek z nutrii zapraszamy do ECS na konferencję, która odbędzie się w dniach 4-5 czerwca 2022 roku. Udział zapowiedzieli badacze z całej Polski.

Książka "Kuchnia w PRL" - Grzegorz Piotrowski (red.) - oprawa miękka - Wydawnictwo . Książka posiada 292 stron i została wydana w 2024 r. Cena 35.75 zł. Zapraszamy na zakupy!