pokaz koszyk
rozwiń menu
tylko:  
Tytuł książki:

Kuchnia tłumacza. Studia o polsko-francuskich relacjach przekładowych

Autor książki:

Elżbieta Skibińska

Dane szczegółowe:
Wydawca: UNIVERSITAS
Rok wyd.: 2008
Oprawa: miękka
Ilość stron: 302 s.
Wymiar: 167x240 mm
EAN: 9788324209538
ISBN: 978-83-2420-953-8
Data: 2008-06-20
Cena wydawcy: 32.00 złpozycja niedostępna

Opis książki:

Do listy metafor służących nazywaniu pracy tłumacza - i podkreślaniu różnych jej aspektów - książka ta dodaje jeszcze jedną: tłumacz to kucharz.

Jak wszyscy mistrzowie, także kucharze mają swoje sekrety, których zazdrośnie strzegą i które przekazuję tylko wybranym. Podobnie kucharze-tłumacze mniej lub bardziej chętnie dzielą się swymi doświadczeniami. Ale ich dzieło (tu zaś zaliczamy i przekłady Fausta czy Boskiej Komedii, i tłumaczenia popularnych powieści, anonimowe instrukcje obsługi czy informatory biur podróży), opublikowane i dostępne, umożliwia pośrednio poznanie warsztatu zarówno indywidualnego tłumacza, jak i ogólniejszych reguł i norm rządzących praktyką przekładową.

Tłumaczenie traktuje się w tej książce na dwa sposoby. Po pierwsze - jako pewne działanie społeczne i kulturowe: wówczas ogląda się je z zewnątrz, a obserwacji poddawane są czynniki wpływające na pracę tłumaczy lub analizuje się skutki pracy różnych tłumaczy (czy też tłumacza pojmowanego jako funkcja w akcje przekładu). po drugie zaś - jako akt indywidualny (wówczas uwagę przyciągają konkretne przekłady).

Książka "Kuchnia tłumacza. Studia o polsko-francuskich relacjach przekładowych" - Elżbieta Skibińska - oprawa miękka - Wydawnictwo UNIVERSITAS. Książka posiada 302 stron i została wydana w 2008 r.