pokaz koszyk
rozwiń menu
tylko:  
Tytuł książki:

Kuchnia śląska

Autor książki:

Barbara Jakimowicz-Klein

Dane szczegółowe:
Wydawca: Astrum
Rok wyd.: 2022
Oprawa: twarda
Ilość stron: 308 s.
Wymiar: 290x205 mm
EAN: 9788367250115
ISBN: 978-83-6725-011-5
Data: 2022-04-20
Cena wydawcy: 180.00 złpozycja niedostępna

Opis książki:

Karbinadle, krupniok, becok na sypko czy kluski śląskie... Któż z nas nie zasiadłby chętnie do tak zastawionego stołu. Niestety, coraz rzadziej śląskie dania pojawiają się w naszych domach. Najwyższy czas to zmienić. Z Kuchnią śląską Barbary Jakimowicz-Klein nie będzie to trudne. W swojej książce daje ona reprezentatywny przegląd potraw charakterystycznych dla regionu Śląska, opisuje zwyczaje i praktyki kulinarne oraz - co wyjątkowe i chyba najważniejsze - dokładnie i z dużą znajomością przedmiotu przedstawia zioła przyprawowe stosowane w kuchni śląskiej. To niewątpliwy atut tej publikacji.

Barbara Jakimowicz-Klein podpowiada, że zaliczana do ciężkostrawnych tradycyjna kuchnia śląska niekoniecznie musi być szkodliwa. I że umiejętne dodawanie ziół i przypraw do potraw może podnieść ich zdrowotność (poprawiają przemianę materii, regulują procesy trawienia, leczą wiele schorzeń w obrębie układu pokarmowego) nie ujmując niczego ze smaku i urody przysmaków śląskich. Wszak "zioła w kuchni, to zdrowie w sercu". Przyprawy można stosować dowolnie, w zależności od własnych preferencji smakowych i stanu zdrowia. Bez względu jednak na to, jak je wykorzystamy, z pewnością pozytywnie wpłynie to na nasze zdrowie i samopoczucie. Słowem, będzie i smacznie, i zdrowo! I o to w smakach kuchni śląskiej chodzi. Smacznego!

Książka "Kuchnia śląska" - Barbara Jakimowicz-Klein - oprawa twarda - Wydawnictwo Astrum. Książka posiada 308 stron i została wydana w 2022 r.