Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | Szkoła Główna Handlowa w Warszawie |
Rok wyd.: | 2005 |
Oprawa: | miękka |
Ilość stron: | 529 s. |
Wymiar: | 168x240 mm |
EAN: | 9788389802088 |
ISBN: | 83-8980-208-2 |
Data: | 2008-11-19 |
Opis książki:
Książka opisuje historię kultury materialnej żywienia na terenie dawnego księstwa opolsko-raciborskiego, głównie Raciborza i okolic. W przejrzysty sposób opisano tu m.in. dzieje: rolnictwa, młynarstwa, piekarnictwa, cukiernictwa, piernikarstwa, rzeźnictwa, myślistwa i rybołówstwa, piwowarstwa, winiarstwa i gorzelnictwa, bartnictwa, pasiecznictwa, karczmarstwa, hotelarstwa, wielkich uczt oraz używek typu tytoń, kawa czy herbata. Opracowanie bazuje na obszernym materiale źródłowym – sięgających aż średniowiecza dokumentów czy też XIX-wiecznych doniesień prasowych. Pozycja wzbogacona szeregiem unikalnej archiwalnej ikonografii oraz,w formie suplementu, przepisami ludowymi okraszonymi kolorowymi zdjęciami potraw i wykonujących je raciborskich gospodyń
Książka "Kuchnia raciborska" - Grzegorz Wawoczny - oprawa miękka - Wydawnictwo Szkoła Główna Handlowa w Warszawie. Książka posiada 529 stron i została wydana w 2005 r. Cena 25.52 zł. Zapraszamy na zakupy!