pokaz koszyk
rozwiń menu
tylko:  
Tytuł książki:

Kuchnia raciborska

Autor książki:

Grzegorz Wawoczny

Dane szczegółowe:
Wydawca: Szkoła Główna Handlowa w Warszawie
Rok wyd.: 2005
Oprawa: miękka
Ilość stron: 529 s.
Wymiar: 168x240 mm
EAN: 9788389802088
ISBN: 83-8980-208-2
Data: 2008-11-19
25.52 
pozycja dostępna Wyślemy w czasie: 1-3 dni

Opis książki:

Książka opisuje historię kultury materialnej żywienia na terenie dawnego księstwa opolsko-raciborskiego, głównie Raciborza i okolic. W przejrzysty sposób opisano tu m.in. dzieje: rolnictwa, młynarstwa, piekarnictwa, cukiernictwa, piernikarstwa, rzeźnictwa, myślistwa i rybołówstwa, piwowarstwa, winiarstwa i gorzelnictwa, bartnictwa, pasiecznictwa, karczmarstwa, hotelarstwa, wielkich uczt oraz używek typu tytoń, kawa czy herbata. Opracowanie bazuje na obszernym materiale źródłowym – sięgających aż średniowiecza dokumentów czy też XIX-wiecznych doniesień prasowych. Pozycja wzbogacona szeregiem unikalnej archiwalnej ikonografii oraz,w formie suplementu, przepisami ludowymi okraszonymi kolorowymi zdjęciami potraw i wykonujących je raciborskich gospodyń

Książka "Kuchnia raciborska" - Grzegorz Wawoczny - oprawa miękka - Wydawnictwo Szkoła Główna Handlowa w Warszawie. Książka posiada 529 stron i została wydana w 2005 r. Cena 25.52 zł. Zapraszamy na zakupy!