Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | Olesiejuk |
Rok wyd.: | 2016 |
Oprawa: | twarda |
Ilość stron: | 192 s. |
Wymiar: | 225x290 mm |
EAN: | 9788327452351 |
ISBN: | 978-83-274-5235-1 |
Data: | 2016-11-03 |
Cena wydawcy: 24.99 złpozycja niedostępna
×
Opis książki:
Można się pokusić o wymienienie kilku dań charakterystycznych dla kuchni portugalskiej. Takimi przysmakami są dania z dodatkiem bacalhau czyli suszonego solonego dorsza. Portugalczycy szczycą się że potrafią przygotować 365 dań z tak przygotowaną rybą w roli głównej.
W nadmorskich miejscowościach wszędzie suszą się płaty sztokfisza rozwieszone na sznurkach podobnie jak bielizna. Ten malowniczy widok nie idzie w parze z zapachem ale za to smak stanowi nagrodę. Jednym z bardziej znanych sposobów przyrządzania portugalskiego dorsza jest bacalhau.
Książka "Kuchnia portugalska" - Elżbieta Adamska - oprawa twarda - Wydawnictwo Olesiejuk. Książka posiada 192 stron i została wydana w 2016 r.