Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | Prószyński |
Oprawa: | twarda |
Ilość stron: | 152 s. |
Wymiar: | 168x240 mm |
EAN: | 9788374691932 |
ISBN: | 83-7469-193-X |
Data: | 2006-05-24 |
Opis książki:
Lektura pożółkłych książek kucharskich to zajęcie miłe i pobudzające wyobraźnię, gdyż w starych annałach ukrywa się doświadczenie kulinarne wielu pokoleń, smak dawnych potraw, umiejętność ich sporządzania oraz wszystko to, co składa się na polską kuchnię. Jednak archaiczny język, brak precyzji, a także hojne szafowanie tłuszczem, jajami czy śmietaną utrudniają współczesnym skorzystanie z większości oryginalnych przepisów. Dlatego autorka uwspółcześniła dawne przepisy na pyszne dania, "odchudziła” stare receptury, w taki sposób, aby jak najmniej - lub nic - nie straciły ze swego smaku. Większość potraw, według niej i jej gości, szczęśliwie przeszła kurację upraszczającą.
Książka "Kuchnia polska na nowo odkryta" - Barbara Adamczewska - oprawa twarda - Wydawnictwo Prószyński.