Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | Olesiejuk |
Rok wyd.: | 2013 |
Oprawa: | twarda |
Ilość stron: | 224 s. |
Wymiar: | 180x240 mm |
EAN: | 9788327410337 |
ISBN: | 978-83-274-1033-7 |
Data: | 2013-11-04 |
Opis książki:
Wegetarianizm w polskiej tradycji kulinarnej nigdy nie był popularny dlatego osoby przestrzegające tej diety zwykle posiłkują się przepisami na egzotyczne specjały z dalekich stron świata. W naszej kuchni występuje jednak całkiem sporo smacznych dań jarskich. Receptury na nie zebraliśmy w niniejszej książce mając nadzieję że te rodzime smaki przypadną do gustu wegetarianom. Podajemy przepisy na różnorodne dania z jajek m.in. omlet na kilka sposobów czy jajka zapiekane w pomidorach. Prezentujemy też całą gamę polskich zup w wydaniu bezmięsnych - od żurku i szczawiowej począwszy a na chłodniku jagodowym skończywszy - oraz inne potrawy z warzyw i grzybów. Ponadto znajdziecie tu bogaty zestaw dań z mąki i ziemniaków. Kuchnia polska słynie przecież z pysznych klusek pierogów pyz i racuchów. Uzupełnienie publikacji stanowi dział z przepisami na dania z kaszy i ryżu w którym obok pomysłów na risotto umieściliśmy nieco zapomniany budyń z kaszy jaglanej czy leguminę z kaszy manny. Życzymy zatem by Kuchnia polska dla wegetarian stała się inspiracją do kulinarnych poszukiwań.
Książka "Kuchnia polska dla wegetarian" - oprawa twarda - Wydawnictwo Olesiejuk. Książka posiada 224 stron i została wydana w 2013 r.