pokaz koszyk
rozwiń menu
tylko:  
Tytuł książki:

Kuchnia polska dla diabetyków

Autor książki:

Dorota Drozd

Dane szczegółowe:
Wydawca: RM
Rok wyd.: 2021
Oprawa: miękka
Ilość stron: 160 s.
EAN: 9788381515764
ISBN: 978-83-8151-576-4
Data: 2021-10-07
Cena wydawcy: 34.99 złpozycja niedostępna

Opis książki:

Bezpieczne i smaczne potrawy na cały dzień dla chorych na cukrzycę typu 2 i ich rodzin. Inspiracje kulinarne dla wszystkich, którzy dbają o zdrowie i sylwetkę.

Jak powinien odżywiać się diabetyk? Odpowiedź jest prosta, ale tylko z pozoru - zdrowo. Dla wielu osób zdrowo znaczy nudno i z wyrzeczeniami. Ta książka kucharska przełamuje ten stereotyp. Autorka - od wielu lat pracująca ze słodkimi ludźmi - pokazuje, co zrobić, by jedzenie miało wymiar terapeutyczny, ale było także smaczne, urozmaicone i estetycznie podane.

W książce znajdziesz:
- przepisy na śniadania, przekąski, przystawki, zupy, dania główne, desery i kolacje,
- przepisy na potrawy wegetariańskie, mięsne, rybne, pasty, wypieki, soki i koktajle,
- propozycje dań prostych, łatwych do zrobienia w pięć minut, oraz wykwintnych, idealnych na przyjęcia,
- wyliczone dla KAŻDEJ potrawy indeks glikemiczny, wymienniki węglowodanowe i białkowo-tłuszczowe oraz kaloryczność, 
- porady dotyczące racjonalnego odżywiania się w cukrzycy typu 2,
- wskazówki, jak obliczać IG, WW, WBT i kaloryczność potrawy.

Dorota Drozd jest członkiem Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego, Europejskiej Fundacji Pielęgniarek Diabetologicznych, pielęgniarką o specjalizacji diabetologicznej, edukatorem diabetologicznym i psychodietetykiem. Opiekuje się osobami chorymi na cukrzycę w Poradni Diabetologicznej Polikliniki Samodzielnego Publicznego Szpitala Klinicznego Nr 1 w Lublinie. Jest autorką książek Insulinooporność, Kuchnia świata dla diabetyków, Cukrzyca. Jak z nią żyć, wydanych przez Wydawnictwo RM, oraz licznych

Książka "Kuchnia polska dla diabetyków" - Dorota Drozd - oprawa miękka - Wydawnictwo RM. Książka posiada 160 stron i została wydana w 2021 r.