Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | RM |
Rok wyd.: | 2021 |
Oprawa: | miękka |
Ilość stron: | 160 s. |
EAN: | 9788381515764 |
ISBN: | 978-83-8151-576-4 |
Data: | 2021-10-07 |
Opis książki:
Bezpieczne i smaczne potrawy na cały dzień dla chorych na cukrzycę typu 2 i ich rodzin. Inspiracje kulinarne dla wszystkich, którzy dbają o zdrowie i sylwetkę.
Jak powinien odżywiać się diabetyk? Odpowiedź jest prosta, ale tylko z pozoru - zdrowo. Dla wielu osób zdrowo znaczy nudno i z wyrzeczeniami. Ta książka kucharska przełamuje ten stereotyp. Autorka - od wielu lat pracująca ze słodkimi ludźmi - pokazuje, co zrobić, by jedzenie miało wymiar terapeutyczny, ale było także smaczne, urozmaicone i estetycznie podane.
W książce znajdziesz:
- przepisy na śniadania, przekąski, przystawki, zupy, dania główne, desery i kolacje,
- przepisy na potrawy wegetariańskie, mięsne, rybne, pasty, wypieki, soki i koktajle,
- propozycje dań prostych, łatwych do zrobienia w pięć minut, oraz wykwintnych, idealnych na przyjęcia,
- wyliczone dla KAŻDEJ potrawy indeks glikemiczny, wymienniki węglowodanowe i białkowo-tłuszczowe oraz kaloryczność,
- porady dotyczące racjonalnego odżywiania się w cukrzycy typu 2,
- wskazówki, jak obliczać IG, WW, WBT i kaloryczność potrawy.
Dorota Drozd jest członkiem Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego, Europejskiej Fundacji Pielęgniarek Diabetologicznych, pielęgniarką o specjalizacji diabetologicznej, edukatorem diabetologicznym i psychodietetykiem. Opiekuje się osobami chorymi na cukrzycę w Poradni Diabetologicznej Polikliniki Samodzielnego Publicznego Szpitala Klinicznego Nr 1 w Lublinie. Jest autorką książek Insulinooporność, Kuchnia świata dla diabetyków, Cukrzyca. Jak z nią żyć, wydanych przez Wydawnictwo RM, oraz licznych
Książka "Kuchnia polska dla diabetyków" - Dorota Drozd - oprawa miękka - Wydawnictwo RM. Książka posiada 160 stron i została wydana w 2021 r.