Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | RM |
Rok wyd.: | 2015 |
Oprawa: | miękka |
Ilość stron: | 160 s. |
Wymiar: | 165x235 mm |
EAN: | 9788377733738 |
ISBN: | 978-83-7773-373-8 |
Data: | 2015-09-18 |
Opis książki:
Jak powinien odżywiać się diabetyk? Odpowiedź jest prosta, ale tylko z pozoru - zdrowo. Dla wielu osób (nie tylko tych, którzy chorują na cukrzycę) "zdrowo" znaczy nudno i z wyrzeczeniami. Ta książka kucharska przełamuje ten stereotyp. Autorka - dietetyk od wielu lat pracujący ze "słodkimi ludźmi" - pokazuje, co zrobić, by jedzenie miało wymiar terapeutyczny, ale było także smaczne, urozmaicone i doskonale podane.
W książce znajdziesz:
-przepisy na śniadania, przekąski, przystawki, zupy, dania główne, desery i kolacje,
-przepisy na dania wegetariańskie, mięsne, rybne, pasty, wypieki, soki i koktajle,
-propozycje dań prostych, łatwych do zrobienia w pięć minut oraz wykwintnych, idealnych na przyjęcia,
-wyliczone dla KAŻDEJ potrawy indeks glikemiczny, wymienniki węglowodanowe i białkowo-tłuszczowe oraz kaloryczność,
-porady dotyczące racjonalnego odżywiania się w cukrzycy typu 2,
-wskazówki, jak obliczać IG, WW, WBT i kaloryczność potrawy.
Książka adresowana jest przede wszystkim do osób chorych na cukrzycę typu 2. Będzie jednak doskonałą pomocą w kuchni dla wszystkich, którzy dbają o zdrowie i sylwetkę.
[Notka o Autorce - Polska kuchnia dla diabetyków]
Dorota Drozd, pielęgniarka diabetologiczna, ma piętnastoletnie doświadczenie kliniczne w pracy z pacjentami chorującymi na cukrzycę. Jako czynny członek Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego, Polskiej Federacji Edukacji w Diabetologii oraz Europejskiej Federacji Pielęgniarek Diabetologicznych (FEND) stale doskonali i rozwija swoje umiejętności zarówno w kraju, jak i za granicą, m.in. co roku bierze udział w konferencjach naukowych organizowanych przez FEND.
Książka "Kuchnia polska dla diabetyków" - Dorota Drozd - oprawa miękka - Wydawnictwo RM. Książka posiada 160 stron i została wydana w 2015 r.