Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | Zysk i S-ka |
Rok wyd.: | 2006 |
Oprawa: | twarda |
Ilość stron: | 256 s. |
Wymiar: | 155x235 mm |
EAN: | 9788372989345 |
ISBN: | 83-7298-934-6 |
Data: | 2001-02-02 |
Opis książki:
Bogactwo kultur obfituje rozmaitością i wielością potraw. Kuchnia podlaska zawiera wszystko to, co wiąże się z historią Polski, szlachecką tradycją i najlepszymi recepturami rodzimego gorzelnictwa. Dzięki przepisom zaczerpniętym z dawnych ksiąg kucharskich powrócą na nasze stoły nieco zapomniane potrawy: kartacze, zając w galarecie, litewski chleb, kindziuk, kołduny, piróg, ziemniaczana baba oraz własnej produkcji sery, wódki i nalewki.
Kuchnia podlaska to esencja regionu, tworzona przez lata w mozaice narodów, kultur i religii. W dymie z kominów wiejskich chałup przycupniętych pod lasami, w zapachu chleba i siana. W szlacheckich dworkach, mieszczańskich kamienicach i żydowskich karczmach. Tworzona przez sąsiadów, a czasami i wrogów. Przez osadników i uciekinierów. Kuchnia powstała na ziemi ciężko doświadczonej przez wojny i pożogi. Na ziemi – tak jak i ona – dzikiej i zapomnianej.
Tworzona przez ludzi prostych, ale serdecznych i szczerych. Gdzie powiedzenie "Gość w dom, Bóg w dom” nie było przyczynkiem do wielodniowej pijatyki, ale nabierało właściwego wymiaru.
Książka "Kuchnia podlaska" - Andrzej Fiedoruk - oprawa twarda - Wydawnictwo Zysk i S-ka. Książka posiada 256 stron i została wydana w 2006 r.