Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | Wydawnictwo Gaj |
Rok wyd.: | 2016 |
Oprawa: | miękka |
Ilość stron: | 160 s. |
Wymiar: | 175x240 mm |
EAN: | 9788363537425 |
ISBN: | 978-83-6353-742-5 |
Data: | 2016-06-15 |
Opis książki:
Czornina z owijonkami, drożdżok z rabarbarym, zupa chlebowa, zupa z korbola, gomółki te potrawy to zaledwie przedsmak bogactwa tradycyjnej kuchni Pałuk. Kulinarne dziedzictwo tego, położonego między Pomorzem, Kujawami a Wielkopolską regionu intryguje i smakuje!
Kuchnia Pałucka to zbiór ponad 150, wzbogaconych zdjęciami, przepisów. Krzysztof Leśniewski przewertował dziesiątki starych książek kucharskich i rozmawiał z regionalnymi gospodyniami. Zebrane przepisy wypróbował w praktyce, m.in. gotując podczas licznych regionalnych wydarzeń.
Każda z potraw doczekała się również zdjęcia. Stare receptury zostały dostosowane do współczesnych warunków (niegdyś przepisy były raczej ogólnymi wskazówkami, dziś oczekujemy bardziej precyzyjnych instrukcji).
Starając się podtrzymywać tradycję sezonowości w kuchni, autor pogrupował przepisy według czterech pór roku pozwala to na czerpanie kulinarnych inspiracji i sięganie po receptury, które w danym okresie roku można przyrządzić z najzdrowszych i najłatwiej dostępnych składników. Przepisy wzbogacają opisy regionalnych zwyczajów i obrzędów.
Książka "Kuchnia Pałucka" - Krzysztof Leśniewski - oprawa miękka - Wydawnictwo Gaj. Książka posiada 160 stron i została wydana w 2016 r.