Kuchnia osadników. O miłości, wędrówkach i jedzeniu
Yasmin Alibhai-Brown
Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | Czarne |
Rok wyd.: | 2014 |
Oprawa: | miękka |
Ilość stron: | 416 s. |
Wymiar: | 124x205 mm |
EAN: | 9788375367287 |
ISBN: | 978-83-7536-728-7 |
Data: | 2014-04-02 |
Opis książki:
Wzruszająca, chwilami zabawna, chwilami nostalgiczna opowieść o losach hinduskiej diaspory w Afryce. Rodzina Yasmin Alibhai-Brown przybyła do Ugandy w poszukiwaniu lepszego życia, skuszona perspektywami rozwijającego się imperium brytyjskiego. Czekała tam na nich jednak pogarda Brytyjczyków i nieufność miejscowych. Miejsce na nowym kontynencie pomagają znaleźć silne więzi rodzinne i tradycja, w tym kulinarna. Jednak wraz z upadkiem kolonializmu i dojściem do władzy Idiego Amina rodzina Yasmin znów musi ruszyć w drogę. Nie zabiera jednak z sobą zdjęć ani innych pamiątek dawnego życia, tylko smaki ulubionych potraw. To właśnie w kuchni - zapiekance pasterskiej z dodatkiem chili czy domowym curry - kondensuje się skomplikowana historia zmierzchu imperium brytyjskiego."Wspaniała książka." ?Sunday Times? "Przepyszna, wyrazista proza i jeszcze smaczniejsze przepisy; piękna historia pewnej hinduskiej rodziny, opowieść o wspomnieniach i posiłkach, które łączyły kolejne pokolenia; nadaje nowego znaczenia określeniu soul food - pokarm dla duszy." Meera Syal "Smak domu, który jest ruchomym świętem. Wzruszająca, czarująca, pełna tęsknoty." A. A. Gill "Doskonała proza o diasporach; bezpretensjonalna i dziwaczna w swojej wielokulturowej perspektywie, poruszający szeroki zakres tematów? autorka wykazuje się błyskotliwą erudycją." ?Irish Times? "Niezwykła biografia o podróżach i kuchni, w której jedzenie to emocjonalny papierek lakmusowy dla wspomnień i historii kultury." ?Metro? "W ?Kuchni osadników? znajduje się ponad sto receptur, ale czytelnicy mniej zainteresowani gotowaniem nie powinni odkładać na bok tej wspaniałej książki. Gdyby usunąć przepisy, i tak pozostaną fascynujące wspomnienia? To nie tylko rekord, ale także wciągająca, poruszająca opowieść o zmianie tożsamości, walce o przeżycie i sile matczynej miłości. Prawdziwe wspomnienia i cudowna książka." ?Independent? "Alibhai-Brown przedstawia pełen życia obraz społeczności, która tkwiła w przeszłości tak długo, aż było za późno na zmianę? chwyta za serce, kiedy opowiada o najbardziej dramatycznym momencie - wydaleniu z Ugandy. [?] Członkowie ugandyjskiej diaspory azjatyckiej prowadzą obecnie mniej uprzywilejowane, a bardziej anonimowe życie? Za to dzięki tej odważnej książce zostali też nieco lepiej opisani niż dotąd." ?Guardian? "Historia akulturacji opowiedziana przez Alibhai-Brown i sukces jej samej, charakternej komentatorki z niewyparzonym językiem, podejmującej tematy rasy, wielokulturowości i praw człowieka, jest tak samo pełna życia jak jej dziennikarstwo." ?The Times? "Splata wspomnienia i przemyślenia o życiu emigranta z przepysznymi przepisami." ?London Review of Books? "Rzadkie połączenie książki kucharskiej z biografią rodziny." ?New Humanist?
Książka "Kuchnia osadników. O miłości, wędrówkach i jedzeniu" - Yasmin Alibhai-Brown - oprawa miękka - Wydawnictwo Czarne. Książka posiada 416 stron i została wydana w 2014 r.