Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | KDC |
Rok wyd.: | 2006 |
Oprawa: | twarda |
Ilość stron: | 414 s. |
Wymiar: | 130x200 mm |
EAN: | 9788374043083 |
ISBN: | 83-7404-308-3 |
Data: | 2009-05-26 |
Opis książki:
Dzięki wyprawie na Wschód odkryłam moc przypraw. Przekonałam się, że dobrze przyprawione danie wcale nie zawsze jest pikantne, a najprostsze produkty można dzięki przyprawom zmienić nie do poznania. Marchewka doprawiona kardamonem, tak jak w przepisie na południowoindyjską halvę marchewkową, nie jest już tym samym warzywem, które razem z groszkiem podajemy jako dodatek do mięsa. Ryż przesmażony na oleju, na którym wcześniej uprażone zostały przyprawy, jak w przypadku pilawu z Bhopalu, potrafi nasycić samym aromatem. A mięso długo duszone w dobrze przyprawionym jogurcie zaskoczy tych, którym jogurt naturalny kojarzy się wyłącznie z dietetycznym śniadaniem. Przygotowując tę książkę, starałam się wyselekcjonować takie dania, do których składniki są w Polsce łatwo osiągalne. Punktem odniesienia było dla mnie zaopatrzenie domu towarowego w jednym z 30-tysięcznych miast na południu Polski. Przy okazji muszę przyznać, iż mnie samą zaskoczyło, że kupienie makaronu hokkien, oryginalnych wietnamskich placków ryżowych czy mielonego kardamonu i oleju sezamowego nie było tam najmniejszym problemem. Wystarczyło poszukać.Tylko niewielka część dań zawartych w tekście wymaga włożenia większego wysiłku w poszukiwania orientalnych specjałów. Często proponuję też polskie zamienniki.
Książka "Kuchnia orientalna dla początkujących i zaawansowanych" - Ola Lazar - oprawa twarda - Wydawnictwo KDC. Książka posiada 414 stron i została wydana w 2006 r.