Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | SBM |
Rok wyd.: | 2021 |
Oprawa: | twarda |
Ilość stron: | 192 s. |
Wymiar: | 165x240 mm |
EAN: | 9788382220964 |
ISBN: | 978-83-8222-096-4 |
Data: | 2021-09-10 |
Opis książki:
Kuchnia myśliwska to zbiór przepisów na dania z dziczyzny, opracowane m.in. na podstawie dawnych książek kulinarnych, a także nowoczesnych trendów kulinarnych.
Wspaniałe polskie puszcze i lasy od wieków zamieszkują sarny, jelenie, łosie, dziki, zające i ptactwo, które w dawnych czasach niezwykle często gościły na stołach bogaczy. Wspólne polowania szlachty oraz królewskie łowy jesienią i zimą były wówczas ważną okazją do spotkań towarzyskich, a także stanowiły preludium do kilkudniowych uczt, na które zjeżdżali goście z najdalszych zakątków kraju, a czasami nawet z zagranicy.
Obecnie dziczyzna znacznie rzadziej króluje na polskich stołach, i to nie tylko dlatego, że Polacy jedzą coraz mniej mięsa, ograniczając je ze względów zdrowotnych lub etycznych. Pokutuje przekonanie, że to mięso wymagające skomplikowanego przyrządzania, a nie każdy ma czas, by planować obiad kilka dni wcześniej. Warto jednak zadać sobie nieco trudu, bo dobrze przygotowana dziczyzna to prawdziwy rarytas.
Książka "Kuchnia myśliwska" - Magdalena Binkowska - oprawa twarda - Wydawnictwo SBM. Książka posiada 192 stron i została wydana w 2021 r.