Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | Zysk i S-ka |
Rok wyd.: | 2010 |
Oprawa: | twarda |
Ilość stron: | 352 s. |
Wymiar: | 160x240 mm |
EAN: | 9788375062021 |
ISBN: | 978-83-7506-202-1 |
Data: | 2010-08-18 |
Opis książki:
Zapraszam do lektury dosyć nietypowej książki kucharskiej. W trakcie wieloletnich poszukiwań naszych dawnych smaków wpadło mi w ręce siedem perełek kuchni lwowskiej. Są to zeszyciki z zapisanymi przepisami. Pierwszy skrzętnie notowany przez rodzinę państwa Leńków z Lwowa pochodzi z roku 1914. Kolejne datowane na lata 1918 1919 1934 1938 i dwa bez dat są doskonałymi przewodnikami po ówczesnych specjałach kulinarnych Lwowa. Najprawdopodobniej autorka owych notatek nie jest twórcą zamieszczonych w tej książce przepisów. Przekazane są tam kulinarne dzieje rodziny i zbiór ten należy traktować bardziej jako pewien sposób przekazu dobrych obyczajów gastronomicznych. Andrzej Fiedoruk
Książka "Kuchnia lwowska" - Andrzej Fiedoruk - oprawa twarda - Wydawnictwo Zysk i S-ka. Książka posiada 352 stron i została wydana w 2010 r.