Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | Świat Książki |
Rok wyd.: | 2009 |
Oprawa: | twarda |
Ilość stron: | 262 s. |
Wymiar: | 240x170 mm |
EAN: | 9788324706501 |
ISBN: | 978-83-247-0650-1 |
Data: | 2009-11-17 |
Opis książki:
Na kartach tej książki poezja i proza z różnych epok przeplata się z przepisami. Wykład Wokulskiego o jedzeniu ryb nożem i widelcem ilustruje przepis na pieczonego sandacza a wizytę u bohaterów Nad Niemnem wieńczy receptura na nalewkę różaną którą częstowano w saloniku Korczyńskich. W opowieści o literackich dziejach polskiej kuchni nie zabrakło też potraw z wigilijnego stołu opisanego w Chłopach ani słynnego bigosu z Pana Tadeusza. Pod piórem wielu pisarzy nawet zwyczajne dania stawały się poezją. Zapraszamy do degustacji W malinowym chruśniaku z pucharkiem mrożonego deseru malinowego - uczta dla zmysłów.
Książka "Kuchnia literacka" - Barbara Jakimowicz-Klein (red.) - oprawa twarda - Wydawnictwo Świat Książki. Książka posiada 262 stron i została wydana w 2009 r.