pokaz koszyk
rozwiń menu
tylko:  
Tytuł książki:

Kuchnia literacka

Autor książki:

Barbara Jakimowicz-Klein

(red.)
Dane szczegółowe:
Wydawca: Świat Książki
Rok wyd.: 2009
Oprawa: twarda
Ilość stron: 262 s.
Wymiar: 240x170 mm
EAN: 9788324706501
ISBN: 978-83-247-0650-1
Data: 2009-11-17
Cena wydawcy: 39.90 złpozycja niedostępna

Opis książki:

Na kartach tej książki poezja i proza z różnych epok przeplata się z przepisami. Wykład Wokulskiego o jedzeniu ryb nożem i widelcem ilustruje przepis na pieczonego sandacza a wizytę u bohaterów Nad Niemnem wieńczy receptura na nalewkę różaną którą częstowano w saloniku Korczyńskich. W opowieści o literackich dziejach polskiej kuchni nie zabrakło też potraw z wigilijnego stołu opisanego w Chłopach ani słynnego bigosu z Pana Tadeusza. Pod piórem wielu pisarzy nawet zwyczajne dania stawały się poezją. Zapraszamy do degustacji W malinowym chruśniaku z pucharkiem mrożonego deseru malinowego - uczta dla zmysłów.

Książka "Kuchnia literacka" - Barbara Jakimowicz-Klein (red.) - oprawa twarda - Wydawnictwo Świat Książki. Książka posiada 262 stron i została wydana w 2009 r.