Kuchnia Leonarda da Vinci. Sekretna historia kuchni włoskiej
Dave DeWitt
Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | Rebis |
Rok wyd.: | 2007 |
Oprawa: | twarda |
Ilość stron: | 256 s. |
Wymiar: | 165x215 mm |
EAN: | 9788373017924 |
ISBN: | 978-83-7301-792-4 |
Data: | 2007-06-12 |
Opis książki:
Poznaj kucharskie doświadczenia Leonarda da Vinci i ulubione potrawy genialnego artysty i smakosza
O tym, że Leonardo da Vinci tworzył jedne z największych dzieł sztuki wszech czasów, wiedzą wszyscy. Nie wszyscy jednak zdaja sobie sprawę, że w swojej epoce był on znany także dzięki organizowanym przez siebie na dworze Sforzów w Mediolanie niezwykłym widowiskom teatralnym i ucztom, jakich Europa nigdy wcześniej nie widziała.
W tej niezwykłej książce czytelnik znajdzie też fascynujące ciekawostki, ilustracje, oryginalne przepisy mistrzów kuchni z okresu renesansu oraz współczesne adaptacje tych przepisów, w tym przepis na sos sałatkowy samego Leonarda da Vinci. Książka ta analizuje historię i miejsce kuchni włoskiej od renesansu po dzień dzisiejszy oraz przedstawia źródła kulinarnych triumfów Leonarda da Vinci.
Książka to doskonała propozycja zarówno dla entuzjastów gotowania i jedzenia, jak i miłośników historii i sztuki. Zatem, zbierzmy się w Kuchni Leonarda da Vinci!
Dave De Witt jest pisarzem, redaktorem i producentem widowisk oraz autorem lub współautorem ponad trzydziestu książek, w tym kucharskich, głównie poświęconych papryce chili i potrawom pikantnym. Jest również wydawcą Fiery Foods & Barbecue Super Site pod adresem, redaktorem czasopisma "Fiery Foods & BBQ” oraz współproducentem widowiska National Fiery Foods & Barbecue Show, organizowanego już dziewiętnasty rok.
Książka "Kuchnia Leonarda da Vinci. Sekretna historia kuchni włoskiej" - Dave DeWitt - oprawa twarda - Wydawnictwo Rebis. Książka posiada 256 stron i została wydana w 2007 r.