pokaz koszyk
rozwiń menu
tylko:  
Tytuł książki:

Kuchnia kresowa

Autor książki:

Małgorzata Caprari

Dane szczegółowe:
Wydawca: Bauer-Weltbild Media (KDC)
Rok wyd.: 2007
Oprawa: twarda
Ilość stron: 224 s.
Wymiar: 145x205 mm
EAN: 9788374046374
ISBN: 978-83-7404-637-4
Data: 2008-12-01
pozycja niedostępna

Opis książki:

Jest chyba jednym z najbardziej złożonych kulinarnych zjawisk. Znajdziemy tu wpływy tradycji litewskiej, ukraińskiej, białoruskiej, a także tatarskiej. Dociekliwi badacze doszukali się również nieco galicyjskich akcentów. Typowym daniem z tamtych stron są kutia, hreczuchy, gołąbki, kulebiaki z drożdżowego ciasta, kołacze, kołduny, chłodniki, oładki, kwaszeniny, cepeliny, solianki i wiele innych. Nikt nie pogardził też szafranówką czy mieduchą. Potrawy kuchni kresowej nie są szczególnie wykwintne, można powiedzieć, że raczej sa oszczędne, prawie biedne choć z całą pewnością nie odnosi się to do ich smaku. Wiele dań na trwale weszło do naszego codziennego jadłospisu. Warto poszerzyć nasze menu o kilka odkurzonych pomysłów z babcinych i dziadkowych kuferków.

Książka "Kuchnia kresowa" - Małgorzata Caprari - oprawa twarda - Wydawnictwo Bauer-Weltbild Media (KDC). Książka posiada 224 stron i została wydana w 2007 r.