Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | Nowy Świat |
Rok wyd.: | 2006 |
Oprawa: | twarda |
Ilość stron: | 160 s. |
Wymiar: | 140x210 mm |
EAN: | 9788373861800 |
ISBN: | 83-7386-180-7 |
Data: | 2006-01-07 |
Opis książki:
"Od czego by tu zacząć? Czy od specjałów o którymi karmiono jedynie moje uszy: od dziczyzny, zajęcy w śmietanie, jarząbków szpikowanych słoniną, marynowanych węgorzy i peklowanych sumów, od bulionów przygotowywanych z niezmiernych ilości mięs i warzyw gotowanych przez kilka dni w ogromnych kotłach, od wielokilowych szynek z kością i takiejże wagi karpi z własnej hodowli? A może od maleńkich kołdunów napełnionych ręcznie siekaną baraniną owiniętą w płatek łoju) "puskających" pod językiem, od sera "zmartwychwstańca" ze śmietany zakopywanej w czystym lnianym ręczniku w czarnoziemną rolę wołyńską, która wyciągała serwatkę? A może od zup, które stanowiły podstawę żywienia, gdy nic innego nie było?" Jan Piotr Ursyn
Książka "Kuchnia kresowa i domowa" - Jan Piotr Ursyn - oprawa twarda - Wydawnictwo Nowy Świat. Książka posiada 160 stron i została wydana w 2006 r.