Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | Benkowski |
Rok wyd.: | 2006 |
Oprawa: | miękka |
Ilość stron: | 352 s. |
Wymiar: | 160x235 mm |
EAN: | 9788389753311 |
ISBN: | 83-8975-331-6 |
Data: | 2008-11-23 |
Opis książki:
"Kuchnia kresowa" to zbiór 250 przepisów kulinarnych sięgających tradycji Wileńszczyzny, Grodzieńszczyzny i Podlasia, przepisów wciąż żywych na współczesnych polskich Kresach. Kresowe receptury kulinarne są charakterystyczne dla obecnej Polski północo-wschodniej, a potrawy przygotowane w oparciu o nie zachwycają bogactwem smaku i łatwością przyrządzania. Kresowy charakter receptur tworzy specyfika regionu – jego historyczna wielokulturowość przeplatana bogatą tradycją kuchni muzułmańskiej, żydowskiej, polskiej, litewskiej, białoruskiej i ukraińskiej. "Kuchnia kresowa" wyróżnia się spośród innych wydawnictw o charakterze kulinarnym swoją oryginalną tematyką. Książkę cechuje staranność opracowania merytorycznego i graficznego, bogactwo fotografii, wysoka jakość druku i oprawy.
Książka "Kuchnia kresowa" - Adrianna E. Stawska - oprawa miękka - Wydawnictwo Benkowski. Książka posiada 352 stron i została wydana w 2006 r.