Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | Muza |
Oprawa: | twarda |
Ilość stron: | 152 s. |
Wymiar: | 215x280 mm |
EAN: | 9788372007872 |
ISBN: | 83-7200-787-X |
Data: | 2005-01-17 |
Opis książki:
SALVADOR DALI - za tym nazwiskiem kryje się nie tylko wielki malarz surrealista, lecz także oryginalny człowiek o niezwykłym stylu życia. Artysta bardzo lubił demonstrować publicznie własną ekstrawagancję. Podobnie jak obrazy, również dziwactwa pozwalały mu zdobywać sławą. Dali należy do niewielu malarzy naszego stulecia, którzy jeszcze za życia zdobyli majątek dzięki swoim pracom. Bogactwo umożliwiało mu prowadzenie razem z żoną, Galą, życia na wielkiej stopie. Należało do niego oczywiście także dobre jedzenie, przy czym Dali, jako zdecydowany Katalończyk, najchętniej jadał to, co jadano w tej części Hiszpanii. Świeża ryba, krewetki, homary, jeżowce i króliki były podstawowymi składnikami potraw podawanych w Port Lligat. Kuchnia katalońska odznacza się pewnymi specyficznymi cechami: m.in. łączy chętnie to, co słodkie, z tym, co słone, a jednym z jej typowych dań są surowe jeżowce. Autor tej książki, Georg A. Weth, w trakcie licznych rozmów z przyjaciółmi, zaufanymi, doradcami i domownikami Dalego starał się odtworzyć kulinarne upodobania mistrza. Wynikiem jego ustaleń jest czternaście niezwykłych zestawów potraw, w pwenym sensie odzwierciedlających także zmienną naturę malarza. Proponujemy udanie się w kulinarną i artystyczną podróż śladem Dalego!
Książka "Kuchnia katalońska Salvadore Dali" - Georg A. Weth - oprawa twarda - Wydawnictwo Muza.