pokaz koszyk
rozwiń menu
tylko:  
Tytuł książki:

Kuchnia kaszubska

Autor książki:

Łukasz Fiedoruk

Dane szczegółowe:
Wydawca: DRAGON
Rok wyd.: 2012
Oprawa: miękka
Ilość stron: 48 s.
Wymiar: 135x210 mm
EAN: 9788362976218
ISBN: 978-83-6297-621-8
Data: 2012-06-06
pozycja niedostępna

Opis książki:

Regionalna sztuka kulinarna w Polsce przez lata ulegała wielu wpływom. Nie inaczej rzecz miała się z odchodzącą powoli w zapomnienie, choć niezwykle wartościową, kuchnią kaszubską. Wyraźnie widoczne jest tutaj oddziaływanie Niemców i Szwedów, a także specyficzne uwarunkowania geograficzne.

Na kaszubskich stołach królują ryby - począwszy od śledzi przez szproty, flądry, łososie skończywszy na dorszach. Obecne są również takie potrawy jak zylce, gęsia okrasa oraz bulwy z kwaśnym mlekiem i szpyrkami. Kuchnia kaszubska to zbiór przepisów na charakterystyczne dla tego regionu potrawy, dzięki którym niezależnie od miejsca zamieszkania każdy będzie mógł mieć w domu kawałek Pomorza.

Książka "Kuchnia kaszubska" - Łukasz Fiedoruk - oprawa miękka - Wydawnictwo DRAGON. Książka posiada 48 stron i została wydana w 2012 r.