Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | KDC |
Rok wyd.: | 2005 |
Oprawa: | twarda |
Ilość stron: | 440 s. |
Wymiar: | 130x205 mm |
EAN: | 9788374042178 |
ISBN: | 83-7404-217-6 |
Data: | 2011-01-12 |
Opis książki:
Ena souvlaki parakalo - Poproszę souvlaki Dla smakoszy Grecja to idealne miejsce na wakacje, bo to właśnie w greckiej kuchni, jak w soczewce, skupiają się trendy i tradycje kulinarne krajów basenu Morza Śródziemnego - arabskie przyprawy, włoskie makarony, bałkańskie sery i charakterystyczne lokalne wina. A do tego doskonała, naprawdę wyjątkowa oliwa o pięknej barwie i głębokim aromacie. Wszystkich składników aromatycznych Grecy używają z umiarem, pierwszeństwo dając dobrej jakości lokalnym produktom - warzywom, młodemu mięsu czy serom. Co najważniejsze - nam, Polakom, grecka kuchnia bardzo smakuje, a prawie wszystkie greckie dania można z łatwością przygotować w Polsce. Nie wymagają one wielkiej wprawy, dokładnego mierzenia czasu gotowania czy ważenia składników co do grama. Grecy lubią swobodę i niezmiernie rzadko do czegokolwiek podchodzą rygorystycznie. Możemy się czuć w zupełności usprawiedliwieni, jeśli do greckich przepisów - z konieczności czy z wyboru - użyjemy polskich składników: warzyw, serów czy ziół.
Zachęcamy do korzystania z przepisów dobrej domowej kuchni greckiej w naszych polskich domach.
Przyjemność dla podniebienia gwarantowana.
Książka "Kuchnia grecko-polska i polsko-grecka" - Ola Lazar - oprawa twarda - Wydawnictwo KDC. Książka posiada 440 stron i została wydana w 2005 r.