pokaz koszyk
rozwiń menu
tylko:  
Tytuł książki:

Kuchnia grecka

Autor książki:

Barbara Jakimowicz-Klein

Dane szczegółowe:
Wydawca: Astrum
Rok wyd.: 2022
Oprawa: twarda
EAN: 9788366716698
ISBN: 978-83-6671-669-8
Data: 2022-11-17
89.00 
pozycja dostępna Wyślemy w czasie: 1-3 dni

Opis książki:

Książka "Kuchnia grecka" autorstwa Barbary Jakimowicz-Klein nawiązuje do podstawowych tradycji, z których wywodzi się każda kuchnia śródziemnomorska. Ogólnie kuchnia grecka postrzegana jest jako zdrowa i prosta. Charakteryzuje się częstym stosowaniem czosnku, oliwy z oliwek, liści winorośli, a także dużej ilości warzyw: pomidorów, papryki, świeżych ziół. Z mięs, które jadało się rzadko, kuchnia grecka korzysta z baraniny, mniej z wołowiny i wieprzowiny, natomiast bogata jest w duże ilości ryb.

Do posiłków pije się wina greckie, cenione już od starożytności. Kuchnia grecka bazuje także na kuchni bizantyjskiej, do której włączono nowe składniki takie jak: kawior, gałka muszkatołowa. Ryby nadal stanowią istotną część diety.

Autorka w sposób płynny przedstawia mutacje kuchni greckiej, na składnikach której opiera się dzisiejsza nowoczesna kuchnia europejska i światowa, zwłaszcza śródziemnomorska. Każdy z nas może docenić niepowtarzalny smak mezathes ( różnorodne przystawki ), zupy z soczewicy, keftethes (pikantne klopsy z mielonej baraniny), pites ( ciasteczka nadziewane na słodko lub słono) czy wspaniałych potraw rodem z Bizancjum sera feta, wędzonej ikry czy tradycyjnego chleba wypiekanego z kukurydzy, jęczmienia i żyta. Zapraszam zatem do lektury, a potem do kuchni, aby zaskoczyć gości potrawami kuchni greckiej. Smacznego.

Książka "Kuchnia grecka" - Barbara Jakimowicz-Klein - oprawa twarda - Wydawnictwo Astrum. Książka posiada 0 stron i została wydana w 2022 r. Cena 89.00 zł. Zapraszamy na zakupy!