Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | Astrum |
Rok wyd.: | 2014 |
Oprawa: | miękka |
Ilość stron: | 266 s. |
Wymiar: | 146x204 mm |
EAN: | 9788372777072 |
ISBN: | 978-83-7277-707-2 |
Data: | 2014-07-18 |
Opis książki:
Bez wątpienia każdy z nas przynajmniej raz w życiu zanucił słynne ?Góralu, czy ci nie żal?. Zapewne niejeden z tęsknotą wspomina ostatnie wakacje spędzone pod Giewontem, a wielu na myśl o fizołach, oscypkach smażonych z żurawinami czy nader popularnej ostatnio kwaśnicy z rozmarzeniem przełyka ślinę. I po co tak się ?męczyć?, skoro można postarać się o odrobinę góralszczyzny na co dzień we własnym domu! Wystarczy nieco chęci oraz ta książka - poświęcona właśnie sztuce kulinarnej mieszkańców Podhala. Barbara Jakimowicz-Klein zawarła w niej moc wyśmienitych przepisów zarówno na codzienne, tradycyjne potrawy górali, jak i dania ?pańskie? - bardziej współczesne, urozmaicone ?miejskimi nowinkami?. Okrasiła to - jak na dobrą gaździnę przystało - nader ciekawym wstępem o góralskich zwyczajach kulinarnych, roli ziół i przypraw. Bez względu więc na to, czy jesteś prawdziwym góralem, czy zwykłym ceprem, jeśli chcesz poczuć w ustach halny, sięgnij po KUCHNIĘ GÓRALSKĄ!
Książka "Kuchnia góralska. Potrawy tradycyjne" - Barbara Jakimowicz-Klein - oprawa miękka - Wydawnictwo Astrum. Książka posiada 266 stron i została wydana w 2014 r.