Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | Ad Oculos |
Rok wyd.: | 2008 |
Oprawa: | miękka |
Ilość stron: | 126 s. |
Wymiar: | 110x150 mm |
EAN: | 9788360222720 |
ISBN: | 978-83-6022-272-0 |
Data: | 2008-11-19 |
Opis książki:
Kuchnia francuska - uważana jest często za jedną z najlepszych na świecie, wywarła przez wieki duży wpływ na inne kuchnie, zwłaszcza zachodniej Europy. Najczęściej kojarzona jest (choć nie zawsze słusznie) z żabimi udkami, ślimakami, bagietką, serami i winem. W rzeczywistości kuchnia francuska nie jest jednolita. Oprócz dużych różnic pomiędzy poszczególnymi regionami, można wyróżnić także tzw. haute cuisine (wysoką kuchnię) - drogie, tradycyjne dania, przygotowywane przez znanych często kucharzy oraz nouvelle cuisine (nową kuchnię), która narodziła się w opozycji wobec tej pierwszej. Nouvelle cuisine opiera się na lekkich, zdrowych i krótko przyrządzanych daniach.
Najważniejszą zasadą obowiązującą we Francji jest wysoka jakość produktów i ich świeżość, w związku z czym nadal popularne jest robienie zakupów na targach albo w małych sklepikach, choć dużą popularnością cieszą się także supermarkety.
Książka "Kuchnia francuska. 214 potraw" - Anais Vially - oprawa miękka - Wydawnictwo Ad Oculos. Książka posiada 126 stron i została wydana w 2008 r.