Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | Publicat |
Rok wyd.: | 2008 |
Oprawa: | twarda |
Ilość stron: | 256 s. |
Wymiar: | 210x270 mm |
EAN: | 9788324515196 |
ISBN: | 978-83-2451-519-6 |
Data: | 2008-12-03 |
Opis książki:
Na odmienność smaków w różnych krajach mają wpływ miejscowe tradycje i zwyczaje, które kształtuje głównie klimat, flora i fauna regionu. Wielką rolę odgrywają też wierzenia i religijne zakazy. Rezultatem przenikania się tych czynników są kuchnie narodowe - specyficzny dla każdego kraju zestaw potraw i sposobów przyrządzań dań. W Kuchni europejskiej Hanna Szymanderska - nazywana przez niektórych Pierwszą Kucharką Rzeczypospolitej - zamieściła nie tylko przepisy, ale i krótkie charakterystyki kuchni narodowych i regionalnych, co pozwoli czytelnikowi odkryć ich wyjątkową różnorodność. Książka zaprasza w niezwykłą podróż po europejskich zakątkach, wprowadza w bogaty świat smaków i aromatów.
Książka "Kuchnia europejska" - Hanna Szymanderska - oprawa twarda - Wydawnictwo Publicat. Książka posiada 256 stron i została wydana w 2008 r.