Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | Rosner i Wspólnicy |
Rok wyd.: | 2004 |
Oprawa: | miękka |
Ilość stron: | 160 s. |
Wymiar: | 120x190 mm |
EAN: | 9788389217486 |
ISBN: | 83-89217-48-1 |
Data: | 2006-11-13 |
Opis książki:
"Kuchnia erotyczna" to zbiór soczystych opowiastek miłosnych i anegdot wywodzących się ze starych kultur Dalekiego Wschodu, Antyku i Hellady - po czasy nam współczesne. Towarzyszą im przepisy na potrawy pobudzające zmysły, odnotowane w najstarszych zapisach, ale także eleganckie dania na kolację dla dwojga - kawior z blinami, papryka nadziewana po serbsku lub kurczak w herbacie. Kolację ze śniadaniem - wątróbka po prowansalsku, jajka cocotte, omlet indonezyjski, a nawet orgię kulinarną dla koneserów - różowy bulion z krewetek, węgorzyki po aleksandryjsku, gęś w sosie Kleopatry. Ucztę uświetnią wykwintne napitki i desery - blanc-manger, bole brzoskwiniowe z szampanem, likier szafranowy. Autor zdradza moc potraw i przypraw, dobrze zasłużonych dla Sztuki Miłości.
Książka "Kuchnia erotyczna" - Tadeusz Olszański - oprawa miękka - Wydawnictwo Rosner i Wspólnicy. Książka posiada 160 stron i została wydana w 2004 r.