Kuchnia dwudziestolecia. Co i jak jadano. 100 najlepszych przepisów
Agnieszka Jeż
Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | RM |
Rok wyd.: | 2016 |
Oprawa: | miękka |
Ilość stron: | 192 s. |
Wymiar: | 165x235 mm |
EAN: | 9788377732946 |
ISBN: | 978-83-7773-294-6 |
Data: | 2016-03-30 |
Opis książki:
Kuchnia polska dwudziestolecia międzywojennego była zróżnicowana i eklektyczna - łączyła w sobie polską tradycję wyrosłą na gruncie szlacheckim, elementy kuchni kresowej, francuską nutę i zapożyczenia z kuchni żydowskiej. Była wielosmakowa i różnobarwna - jak pejzaż społeczny niejednorodnej etnicznie Drugiej Rzeczypospolitej. Przechodziła też gwałtowne przeobrażenia wymuszone nowymi warunkami ekonomicznymi, w tym pracą zarobkową kobiet, oraz rozwojem cywilizacyjnym. Zwłaszcza w miastach polubiono nowoczesne, proste i szybkie potrawy, zgodne z zaleceniami dietetyków. Kuchnia ziemiańska zmieniała się wolniej. Tu nadal gotowano - tłusto, ciężko i pracochłonnie - choć zapewne bardzo smacznie. Książka zaprasza czytelników w podróż po bogactwie smaków i zwyczajów kulinarnych dwudziestolecia. Sięgając do ówczesnych książek kucharskich, wspomnień i pamiętników, rubryk kulinarnych w gazetach, autorka snuje opowieść o tym, co, jak i gdzie jadano w czasach Drugiej Rzeczypospolitej. Oprócz interesującej części historycznej, w książce znajdziemy 100 przepisów na najróżniejsze potrawy, proste i bardziej wyrafinowane, dobre na śniadania, obiady i kolacje, na co dzień i od święta - wszystkie możliwe do przygotowania przez współczesnego czytelnika. Wszystkim miłośnikom kuchni i dwudziestolecia międzywojennego życzymy smacznego!
Książka "Kuchnia dwudziestolecia. Co i jak jadano. 100 najlepszych przepisów" - Agnieszka Jeż - oprawa miękka - Wydawnictwo RM. Książka posiada 192 stron i została wydana w 2016 r.